Netflix komt met fantastische parel: 'Wild Wild Country', beklijvende docu over de ondergang van seksgoeroe Bhagwan 

Een nieuw utopia, een stad vol aanhangers van een seksgoeroe, gekleed in rood en elke dag gelukkig, dat had Rasjeeshpuram moeten worden. Maar in het verlaten Oregon tekent zich langzaam maar zeker een nachtmerrie af. De nieuwste documentairereeks van Netflix, Wild Wild Country, grijpt je meteen vast. Vooral de morele zoektocht is bijzonder boeiend: enerzijds de haat van de intolerante, achterlijke bewoners van Oregon, anderzijds de aanhangers van Bhagwan die compleet doordraaien. Zet je schrap voor een paar uur heerlijke bingewatching.

Al wie ouders zou hebben die destijds een bloemenkind waren, in de hippie-beweging zaten, of stevig op zoek waren naar nieuwe spiritualiteit: vraag eens naar Bhagwan Sree Rajneesh. Begin jaren tachtig was de man, ook bekend als Osho, Acharya Rajneesh, gewoon Bhagwan of 'de seksgoeroe' een sensatie. Duizenden westerlingen sloten zich aan bij z'n leer en komen bij z'n ashram in India wonen. Op een dag is Bhagwan India beu en verhuist hij heel z'n hebben en houden, inclusief z'n aanhangers naar Antilope, een stadje van 40 man in de Amerikaanse staat Oregon.

Daar koopt Bhagwan, die best wel materialistisch is met meer dan 20 Rolls-Royces en een eigen jet, een ranch van 26.000 hectaren. Vrij snel daarna verschijnt er een complete stad op de grond van de ranch: duizenden aanhangers, allemaal met rode kleren, vullen er nieuwe huizen, feesthallen, bibliotheken en meditatieruimtes. Maar er zijn ook disco's, een pizzeria, en zelfs een luchthaven. De vrije liefde staat centraal voor Bhagwan, en uiteraard het aanbidden van Baghwan zelf. Wanneer hij zich met z'n Rolls verplaatst, staan z'n duizenden volgers langs de weg te wuiven en te gillen.

Dit grijpt je naar de keel

Maar al snel wordt het verhaal van Wild Wild Country veel grimmiger. Intimidatie, verkiezingen die vervalst worden, manipulatie, lokale boeren die constant met geweren rondlopen, een hotel van de Bhagwan dat wordt opgeblazen, het zijn eigenlijk nog maar de voorproefjes in dit verhaal.

Netflix verrast opnieuw, na onder meer Making a Murderer met een ijzersterke documentairereeks, waarin ze aantonen meer dan ooit te begrijpen wat kijkers vandaag zoeken. De zesdelige reeks grijpt je bij de keel, en laat je zelf nadenken aan welke kant je staat. De makers, de broers Maclain en Chapman Way, zijn erin geslaagd om alle hoofdrolspelers (die vandaag nog leven) voor de camera te brengen, en hun verhaal te laten doen.

Je begrijpt de woede en angst van de lokale bevolking, op moment dat de Rajneeshi neerstrijken. Maar evengoed kijk je mee in het hoofd van de leiders van de commune van Bhagwan, die zich ontzettend unfair behandeld voelden en geen andere kant op konden.

Een absolute must see, deze Wild Wild Country.

 

Lees meer