Ambachtelijke bieren zetten Amerikaanse opmars verder

Het voorbije jaar hebben ambachtelijke brouwerijen in de Verenigde Staten in totaal 25,4 miljoen vaten bier verkocht. Daarmee werd een stijging met 5 procent gerealiseerd tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van de Amerikaanse Brewers Association. De jaaromzet van de Amerikaanse ambachtelijke bieren liep met 8 procent op tot 26 miljard dollar.

Op die manier hebben de ambachtelijke brouwers op de Amerikaanse markt het afgelopen jaar een aandeel van 23,4 procent uitgebouwd. Het jaar voordien waren er 6.372 ambachtelijke brouwerijen in de Verenigde Staten operationeel maar daar kwamen in dat jaar 997 nieuwe productiesites bij.

Toenemende maturiteit

Die ambachtelijke brouwers waren goed voor zo'n 12,7 procent van de gehele Amerikaanse biermarkt. 76 procent ervan werd door microbrouwerijen en biercafés ingenomen. Wat je daarbij wel moet weten is dat de totale Amerikaanse biermarkt het afgelopen jaar met 1 procent ingekrompen is.

Watson geeft aan dat er een aanhoudend nieuwe interesse is in de opening van nieuwe brouwerijen. "En dat terwijl het een bijzonder concurrentiële omgeving is en er slechts met een groei van 5 procent gewerkt wordt. Daarbij is ook het aantal plaatsen op de markt beperkt en dat verklaart het sluitingspercentage meteen."

Die sluitingen betekenen niet dat de interesse in ambachtelijke bieren daalt. De industrie evolueert gewoon naar een industrie met grotere maturiteit. Zo werden er vorig jaar 165 sluitingen gemeld, het jaar voordien 97 en drie jaar geleden nog maar 78.

Bescheiden sluitingspercentage

In vergelijking met andere industrieën ligt dat sluitingspercentage trouwens nog zeer laag. Wat er vaak aan de basis van een sluiting ligt zijn huurperikelen en andere problemen met eigenaars. Anderzijds mogen de lokale bieren ook op heel wat interesse rekenen en kampen de grotere of nationale distributeurs vaker met moeilijkheden.

Er wordt geschat dat er de volgende jaren nog ongeveer 2.500 nieuwe brouwerijen zullen opgestart worden in de Verenigde Staten.

Lees meer