Scenarist van 'Call Me By Your Name' vertelt waarover hij spijt heeft

De Amerikaanse filmregisseur  en scenarist James Ivory heeft onlangs een Oscar in de wacht gesleept voor ‘Call Me By Your Name’, een film over twee jongemannen die verliefd worden. Toch vond hij dat er iets meer naakt in mocht. Zelf is de scenarist ook homoseksueel, maar hij en zijn partner verborgen jarenlang hun liefde. 

“Een Oscar is precies het juiste gewicht voor een halter. Dus als je er twee had, zou je een behoorlijk goede work-out kunnen doen”, grapte de Amerikaanse scenarist en regisseur. Met zijn 89-jarige leeftijd is hij de oudste Academy-winnaar ooit. Sinds de première van zijn laatste film ‘Call Me By Your Name’, die hij ook meeschreef, op het Sundance filmfestival, werd het publiek al meteen verliefd op de puurheid van de ‘homo-coming-of-age-romance’. Zijn talent voor verhalen in beeld brengen wordt aanbeden door velen. “Getrouwde stellen komen naar me toe op straat in New York en ze zijn enthousiast over de film”, vertelt hij.

Sorry meisjes, niet geïnteresseerd

Voor degenen die de film nog niet gezien hebben, geven we jullie graag een korte beschrijving. De film is gebaseerd op de gelijknamige roman van de schrijver André Aciman. In het verhaal staat de zeventienjarige Elio centraal. In de zomer aan het Italiaanse Rivièra begint de poëtische, clichématige romance van twee jongemannen. De vader van Elio, een joodse professor, haalt telkens een assistent in huis en laat dat nu toch niet toevallig de knappe Olivier zijn. Elio wordt enorm geadoreerd langs de vrouwelijke kant, maar daarin is hij niet geïnteresseerd. Zijn voorkeur gaat uit naar de nieuwe assistent.

Regisseur Ivory is zelf homoseksueel, maar zijn liefde voor de Indiase producent Ismail Merchant heeft hij nooit openbaar gemaakt. “Je moet onthouden dat Ismail een Indiase staatsburger was die in Bombay woonde, met een diep conservatieve moslimfamilie daar. Het is niet het soort ding dat hij ging uitzenden. Omdat we zo dichtbij waren en het grootste deel van ons leven samenleefden, was ik niet van plan hem te ondermijnen”, verklaart hij. De twee geliefden ontmoetten elkaar in de vroege jaren 60, maar Merchant stierf op 68-jarige leeftijd tijdens een operatie.

Geen externe obstakels

Hoewel de hoofdpersonages het hebben voor de mannelijke kant, komt het woord ‘homo’ of ‘homoseksueel’ nooit aan bod in de film. Simpelweg twee mensen wiens gevoelswereld overhoop wordt gegooid is wat je op het doek vertoond krijgt. En een vleugje zon tijdens de vakantieverliefdheid maakt het nog extra aantrekkelijk.

Lees meer