Say what?! 1 dag ‘ploggen’ aan de Belgische kust levert meer dan 5,5 ton afval op

Tijdens de 9e editie van de Eneco Clean Beach Cup ruimden zo’n 4.000 vrijwilligers samen meer dan 5,5 ton strandafval op aan onze Belgische kustlijn. De strandschoonmakers verzamelden vooral plastic zoals flessen, zakjes en verpakkingen. Het is knap dat er op 1 dag vuilnis oprapen zo’n grote hoeveelheid afval werd verzameld, maar het is helaas nog maar een kleine stap als je weet dat er elke minuut een bomvolle vrachtwagen aan plastic in de zee belandt …

Zo erg als aan het Balinese Kuta Beach is het nog niet gesteld met onze Belgische kust. Terwijl ze in Kuta aan hun paradijselijke strand dagelijks 100 ton afval opruimen, kunnen wij aan onze Belgische kust gelukkig nog wel onze handdoek leggen op een stukje zand in plaats van op een berg afval. Toch mogen we het probleem van zwerfvuil aan onze stranden niet onderschatten. Meer zelfs: het probleem blijft groeien en de afvalbergen worden ook in ons land steeds groter.

Plastic op ons bord

Strandafval is niet alleen een bedreiging voor de natuur, maar ook voor onze gezondheid. Zo komen kleine deeltjes van al het plastic dat we in onze zee gooien terecht in zeezout, garnalen of mosselen, met andere woorden op ons bord. Ja, je leest het goed: als jij thuis of op restaurant geniet van heerlijke Noordzeemosseltjes in wittewijnsaus of van een garnalencocktail en een lekker stukje stokbrood met wat boter en grove zeezoutkorrels, dan speel je eigenlijk ook plastic naar binnen.

Naast het feit dat strandafval de natuur en onze gezondheid aantast, is het uiteraard ook gewoon niet aangenaam om te zwemmen of te surfen in een zee waar sigarettenpeuken, plastic zakken en blikjes ronddrijven. Daarom organiseerde Eneco samen met een aantal grote Belgische surfclubs al voor de 9e keer de Eneco Clean Beach Cup. Tijdens een grote strandwandeling staken zo’n 4.000 vrijwilligers de handen uit de mouwen en raapten ze maar liefst meer dan 5,5 ton afval op.

Alle beetjes helpen

Dat is een ontzettend knappe prestatie, maar uiteraard is met één opruimactie niet opeens alle zwerfvuil verdwenen. Dat weet ook Sven Fransen, organisator van de Eneco Clean Beach Cup: “Door een strandwandeling met een lenteschoonmaak te combineren, kunnen we op een aangename manier mensen op het groeiend probleem wijzen van afval dat op strand rondslingert en hoofdzakelijk uit zee aanspoelt. Zolang het nodig is, zullen we opruimen, maar we zijn het eigenlijk wel wat beu en willen naar de bron gaan om die droog te leggen. Daarom focussen we dit jaar op concrete oplossingen, groot of klein, met vallen en opstaan. Iedereen kan overal zijn verantwoordelijkheid nemen, maar we willen de kustgemeentes het goede voorbeeld laten geven en hen aansporen om actie te ondernemen.”

Sven trok bij alle kustgemeenten aan de alarmbel om zélf aan oplossingen tegen strandafval te werken. Mooimakers - een initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort - deelt 20.000 euro uit aan 2 kustgemeentes die de beste punten van de vakjury kregen en het grootste aantal opruimers optrommelden. De Haan en Bredene kregen elk een cheque van 10.000 euro. Negen 9- tot 12-jarigen uit Eneco’s kinderraad reikten ook de Eneco #NXTGEN award van nog eens 5.000 euro aan het initiatief dat de beste waarborgen biedt voor de toekomst van de jongste generaties. Die award ging naar Zeebrugge.

Waarom 'ploggen' nog niet zo gek is

En actie was er zeker tijdens de Eneco Clean Beach Cup! Onze brand reporter Shauni maakte van de gelegenheid ineens gebruik om wat aan haar conditie te werken, want ze ging een dagje ploggen in Blankenberge. Voor zij die nog niet mee zijn met de nieuwe sportrage: een plogger raapt tijdens een rondje joggen of lopen afval van de grond op en gooit het daarna eigenhandig in de vuilbak. Het is dus aan je conditie werken en tegelijkertijd het milieu een handje helpen. Hoe dat verlopen is, ontdek je in deze video:

Wil je meer info over de actie of wil je graag weten wat je zelf kan doen om die afvalberg te doen verkleinen? Neem dan zeker een kijkje op de website van de Eneco Clean Beach Cup en help ons milieu een flinke stap vooruit.

Lees meer