In Oezbekistan moet nu ook de politie regels volgen

Oezbekistan heeft een aantal maatregelen genomen om de willekeur en corruptie bij de politiediensten in te perken. Onder meer werd in een nieuw decreet van de Oezbeekse regering bepaald dat de politie zich bij verkeerscontroles niet langer achter bomen of andere obstakels mag verbergen om overtreders te kunnen betrappen en verbaliseren. Er zijn echter nog andere signalen van verandering.

Voor een aantal waarnemers kaderen dergelijke ingrepen ongetwijfeld in het beleid van de nieuwe Oezbeekse president Shavkat Mirziyoyev om komaf te maken met de erfenis van zijn voorganger Islam Karimov, die achttien maanden geleden overleed na het land gedurende een kwarteeuw autoritair en repressief te hebben geleid.

Omkoping

“De Oezbeekse politie moet zich in de toekomst bij verkeerscontrole aan een aantal strikte regels houden,” voert de Britse openbare omroep BBC aan. “Er waren in het verleden heel wat klachten over de vaststelling van verkeersinbreuken."

"Vaak werd daarbij zelfs gewag gemaakt van uitlokking, waarbij situaties zouden worden gecreëerd waarbij chauffeurs werden gedwongen om een verkeersovertreding te begaan, om vervolgens geverbaliseerd te worden. In veel gevallen was er daarbij sprake van corruptie en afpersing, aangezien politiemannen vaak geld vroegen om een proces-verbaal te vermijden.”

“Oezbeekse burgers krijgen voortaan tevens de gelegenheid om over mogelijk wangedrag van de politie op een website van de overheid klacht neer te leggen,” aldus de Britse omroep. “Indien de aantijgingen kunnen worden bewezen, kan de gecontesteerde beambte worden beboet, gedegradeerd en mogelijk worden ontslagen. De dader kan zelfs zijn pensioen verliezen."

"De politie wordt tevens uitgerust met videocamera’s. Dat moet de corruptie en omkoping langs de Oezbeekse wegen helpen bestrijden. Tenslotte heeft de overheid ook beslist om de verkeerspolitie een nieuw uniform te bezorgen, waardoor de agenten door de autobestuurders gemakkelijker zouden moeten kunnen worden opgemerkt.”

Vredesconferentie

Eerder al werden een aantal leden van de Oezbeekse veiligheidsdienst aangeklaagd omdat tijdens een verhoor een journalist zou zijn mishandeld. Volgens een aantal waarnemers kunnen er sinds het aantreden van president Mirziyoyev een aantal duidelijke veranderingen worden opgemerkt.

Oezbekistan, een land met 31 miljoen inwoners, kampt al decennia met grote economische problemen. Gehoopt wordt dat Mirziyoyev de nodige verandering kan brengen.

De Oezbeekse regering is zopas zelfs opgetreden als gast voor een vredesconferentie over Afghanistan, waarbij ook buitenlandse journalisten werden toegelaten. “Dat is de sterkste indicatie tot nu toe dat Oezbekistan een grotere openheid tegenover de rest van de wereld wil tonen,” zegt de BBC nog.

“De Afghaanse vredesconferentie is echter geen toeval. Afghanistan en Oezbekistan zijn buurlanden. Afghanistan vormt voor het veiligheidsbeleid van de Oezbeekse regering op dit ogenblik een nachtmerrie, maar kan op termijn uitgroeien tot een gigantische afzetmarkt voor goederen en diensten uit Oezbekistan.”

Er wordt wel opgemerkt dat Oezbekistan nog een lange weg zal moeten afleggen indien het land een democratische structuur wil uitbouwen.

Lees meer