Mag je spinazie nu opnieuw opwarmen in de microgolf of niet?

Het advies dat je van je mama meekreeg toen je thuis vertrok, is natuurlijk heilig. Maar heeft ze ook altijd gelijk? Want wij kregen alvast te horen dat je klaargemaakte spinazie niet opnieuw mag opwarmen, maar is dat ook waar? Wij zoeken het voor je uit. 

Niks zo lekker als een spinaziepuree à la mama of zelfs een pastasalade of lasagna met de groente die Popeye zo sterk maakte (ook niks van waar, trouwens). Maar als je je spinaziepuree niet allemaal opeet, mag je die dan in de koelkast droppen en de volgende dag gewoon opnieuw opwarmen? Je moeder zegt waarschijnlijk dat het niet mag, maar dat blijkt toch een fabeltje te zijn.

Bacteriën doden

Wat is de redenering achter het niet heropwarmen van je spinazie? Dat zou zorgen dat er nitriet opgebouwd wordt in je spinazie. Nitrieten ontstaan door bacteriën die nitraten omzetten, en nitraten zitten nu eenmaal veel in groene bladgroenten. Dat omzetten van nitraten gebeurt trouwens ook een beetje in je lichaam. Nitrieten zouden, zeker in combinatie met vis of zeevruchten, leiden tot een grotere kans op maag- of darmkanker.

Dat klinkt allemaal niet geweldig, en toch moet je je eigenlijk geen zorgen maken. Nitrieten ontstaan namelijk vooral bij bepaalde temperaturen, maar de bacteriën die daar voor verantwoordelijk zijn, sterven bij 70°C. Het is dus een kwestie van de bacteriën zo snel mogelijk te doden. Daar zijn twee methodes voor.

Direct afkoelen

Eerst en vooral kan je ervoor zorgen dat je spinazie zo snel mogelijk afgekoeld raakt. Door 'm op kamertemperatuur te houden, kweek je net die bacteriën waar je moeder zo bang van was. Direct de frigo in, dus. Door vervolgens je spinaziepuree bijvoorbeeld in de microgolf op te warmen, waardoor ie snel boven de zeventig graden zit. Dan is er weinig kans op problemen met nitraten, zelfs als je alle dagen spinazie met vis zou eten. Geen zorgen dus.

Lees meer