'Stranger Things' wordt vervolgd voor plagiaat: is deze kortfilm de 'inspiratie' voor de successerie?

Is 'Stranger Things' eigenlijk een kopie van een kortfilm, in plaats van één van de meest originele series van het moment? De maker van 'Montauk', een kortfilm, denkt alleszins van wel. Wie dat wat vergezocht vindt: de filmmaker pitchte het idee voor Montauk aan de Duffer-broers.

Heb jij ook met argusogen de avonturen van Eleven en Will gevolgd, helemaal tot in The Upside Down? Dan ben je maar één van de honderdduizenden fans die Netflix z'n Stranger Things één van de beste dingen sinds de uitvinding van het warm water vonden. Maar is Stranger Things een origineel idee van de Duffer-broers? Volgens Charlie Kessler, de producer achter kortfilm Montauk, alvast niet.

The Montauk Project: Stranger Things?

Hij klaagt de broers aan wegens plagiaat. De kortfilm die hij produceerde gaat ook over de verdwijning van een Will-achtige jongen en psychologische experimenten in een overheidsinstelling. Tot zover de gelijkenis: Stranger Things duurt veel langer en voegt natuurlijk The Upside Down toe, dus erg veel kan je niet vergelijken.

Maar volgens Kessler pitchte hij het idee wel aan de Duffer-broers in 2014, twee jaar nadat z'n kortfilm in première ging op Tribeca. En dit is waar de producers van Stranger Things in de problemen zouden komen. In 2015 pitchten zij namelijk een idee aan Netflix, dat uiteindelijk Stranger Things zou worden. De naam van de pitch? The Montauk Project.

Waargebeurd?

Dat gezegd zijnde: dan zou Kessler zelf ook wel eens in de problemen kunnen komen. Want The Montauk Project is ook een boekenreeks door Preston Nichols. Verhalen rond Montauk, een schiereiland aan de Hamptons in New York, gaan al sinds de jaren '80 de ronde. Nichols, de schrijver van de boeken, beweert dat alles wat er in zijn boeken staat, echt gebeurd is. Het gaat dan om medewerking aan exotischer overheidsonderzoek, zegt hij. Zoals tijdreizen en telepathie. De link met Stranger Things is hier wel al wat duidelijker, maar dat is niet waar de rechtszaak met Kessler om gaat.

De kans dat de makers van Stranger Things dus echt vervolgd worden, lijkt eerder klein. Maar origineel is Stranger Things dus niet helemaal. Hoewel Preston Nichols nooit iets gezegd heeft over een Upside Down. Dat zal dan wel weer fictie zijn, nee?

Lees meer