Drie Vlaamse bedrijven exporteerden tonnen chemicaliën naar Syrië zonder vergoeding

Drie Antwerpse bedrijven leverden met de goedkeuring van de Belgische douane zenuwgas aan Syrië en Libanon. Sinds 2014 is er nochtans een verbod van kracht op de export van bepaalde chemische producten.

Drie Belgische bedrijven, .A.E. Chemie Trading, Annex Customs en Danmar Logistics, hebben sinds 2013 in totaal 24 bedenkelijke leveringen van verboden chemische producten gedaan aan Syrië en Libanon. Dat blijkt uit een onderzoek van Knack. En daar zat 168 ton isopropanol, 219 ton aceton, 77 ton methanol en 21 ton dichloormethaan bij. Isopropanol is een belangrijk bestanddeel om zenuwgas te vervaardigen.

Alsof dat nog niet erg genoeg is, wist de Belgische douane wellicht van de situatie. Sinds 2014 is er nochtans een verbod van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens van de Verenigde Naties van kracht op de export van zo’n stoffen.

De enigen

De douane heeft nu beslist om de Vlaamse bedrijven te vervolgen. Op 15 mei start het proces voor de correctionele rechtbank van Antwerpen over de export van de chemicaliën.

Voor hun onderzoek werkte Knack samen met de Duitse non-profit Syrian Archive. België blijkt het enige land te zijn dat na 2013 nog isopropanol en/of zenuwgas naar Syrië geëxporteerd heeft.

Onlangs vielen er bij Damascus zo'n zestig doden en honderden gewonden bij een vermoedelijke gifgasaanval.

Lees meer