Probleem met motoren van Boeing 737, het meest gebruikte passagiersvliegtuig ter wereld?

Na een ongeval in de VS dinsdag waarbij een passagier omkwam toen een motor van een Boeing 737 kort na het opstijgen ontplofte waardoor een ruit brak van het toestel, zijn verschillende luchtvaartmaatschappijen wereldwijd begonnen met het inspecteren van motoren van Boeing 737-toestellen. 

Ryanair, dat de meeste 737's in z'n vloot heeft in Europa (641), zegt dat alle 70 toestellen die dezelfde type motoren hadden als het bewuste toestel in de VS, al gecontroleerd zijn. TUI heeft 4 Boeing 737-700's in gebruik.

De Boeing 737 is een tweemotorig narrow-body passagiersvliegtuig dat sinds 1967 door Boeing wordt vervaardigd. Met meer dan 10.000 gebouwde toestellen is het het bestverkochte verkeersvliegtuig ooit.

Bijna buitengezogen

Het vliegtuig van Soutwest Airlines, dat van New York onderweg was naar Dallas, was net vertrokken toen passagiers een luide knal hoorden. De ontploffing van een van de motoren zorgde ervoor dat een ruit van het vliegtuig brak, waardoor een vrouw bijna naar buiten gezogen werd.

Medepassagiers konden haar weer naar binnen trekken, maar het slachtoffer overleed later alsnog. Zeven andere passagiers raakten gewond, maar hoefden niet naar het ziekenhuis vervoerd te worden. In totaal waren er 144 mensen aan boord.

Het vliegtuig, een zeventien jaar oude Boeing 737-700, kon twintig minuten later veilig landen in Philadelphia. Frankrijk liet gisteren weten een team van onderzoekers naar de VS te sturen, omdat de motor is ontworpen door een gezamelijke onderneming van de landen.

Niet eerste keer

In augustus 2016 maakte een Southwest-vlucht een veilige noodlanding in Pensacola, Florida, nadat een ventilatorblad van hetzelfde type motor was losgekomen en een gat in de linkervleugel maakte.

Lees meer