Weet jij wat een ziekenhuisopname kost?

In België moet iedereen verplicht zich aansluiten bij een mutualiteit. Zo heeft elke burger een basisbescherming als hij ziek wordt of een ongeval heeft. Alleen worden de kosten voor een ziekenhuisopname meestal niet volledig terugbetaald. Nochtans kunnen die juist heel hoog oplopen.

De rekening van je ziekenhuisopname wordt voor een deel betaald door je ziekenfonds, maar het andere deel dien je volledig zelf te betalen. Welk bedrag je precies moet neertellen, is afhankelijk van enkele factoren. De keuze van je kamer in het ziekenhuis speelt een grote rol want de prijzen van een gemeenschappelijke kamer, tweepersoonskamer en kamer voor jou alleen verschillen enorm. Verder heb je nog de verpleegdagprijs, dat is een vast bedrag dat je betaalt voor je verblijf en zorgen in het ziekenhuis. En tot slot kan het zijn dat je ook nog moet betalen voor je geneesmiddelen, de erelonen van de dokters en eventuele supplementen.

Het bedrag dat jij uiteindelijk zelf zal moeten betalen, hangt ook af van je statuut. Heb je recht op een verhoogde tegemoetkoming van je ziekenfonds, ben je werkloos of heb je kinderen ten laste, dan zal een groter deel door de mutualiteit betaald worden.

Wat kost een ziekenhuisopname dan precies?

Als je niet in aanmerking komt voor een van bovenstaande situaties, betaal je de normale prijzen. Voor je eerste dag in het ziekenhuis betaal jij zelf zo’n 43,20 euro. Vanaf de tweede dag kost je opname 15,93 euro per dag. Voor je geneesmiddelen leg jij zelf 0,62 euro per dag op tafel, maar als je medicijnen niet onder jouw ziekteverzekering vallen, betaal je de volle pot. Tel daar ook nog eens de erelonen van de dokters en de supplementen voor een eenpersoonskamer bij en je factuur loopt al aardig op.

Wat kan je doen?

Je kan een hospitalisatieverzekering nemen zoals Hospitalia Plus van Partena. Zo’n verzekering beschermt je tegen al die hoge kosten bij een operatie, bevalling of ziekenhuisopname. Je krijgt je eenpersoonskamer, erelonen, supplementen en medicatie terugbetaald en je ontvangt een tegemoetkoming voor voor- en nazorg.

Bereken hier welke bijdrage voor jou of je gezin van toepassing is en neem alvast een deel van je zorgen bij een ziekenhuisopname weg.

Lees meer