Antwerpse sp.a-lijst met Jinnih Beels op één en Tom Meeuws op twee goedgekeurd

Sp.a zal naar de Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen trekken met een lijst met Jinnih Beels op één en de omstreden Tom Meeuws op twee. Dat werd vanmiddag beslist op het Antwerpse ledencongres. 

Vandaag werd op het ledencongres van sp.a in Antwerpen de voorgestelde lijst voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen in oktober goedgekeurd. Op die lijst was Jinnih Beels lijsttrekker en stond Tom Meeuws op twee. De sp.a geeft dus z'n volle vertrouwen aan de voormalige leden van de lijst Samen.

In een toespraak na de goedkeuring reageerde lijsttrekster Jinnih Beels opgelucht. "Ik ben trots dat jullie zo massaal ja hebben gezegd: tegen een vrouw met een kleurtje dan nog wel, een nieuwkomer in de politiek, een verruimer. Dat getuigt van veel vertrouwen."

Opspraak

Er loopt momenteel een gerechtelijk onderzoek tegen Tom Meeuws, de voormalige nummer één van sp.a Antwerpen zou geknoeid hebben met facturen van De Lijn.

Meeuws was van 2013 tot 2015 directeur voor De Lijn Antwerpen. Bij de opening van een nieuw premetrostation zou hij enkele facturen hebben laten opsplitsen in kleinere facturen. Dat werd duidelijk uit mails die de redactie van newsmonkey kon inkijken. Door de facturen op te splitsen had hij geen toestemming nodig van de raad van bestuur. De factuur in kwestie was een factuur van 664.000 euro van cultuurhuis De Roma dat het openingsfeest georganiseerd had. Omdat het om zo'n hoog bedrag ging, zou normaal een openbare aanbesteding uitgeschreven moeten worden. Maar dat gebeurde niet, want Meeuws stapte rechtstreeks naar De Roma.

Naar aanleiding van deze zaak trok Groen de stekker uit het kartel Samen, waardoor sp.a dus zelf een lijst moest aanleveren voor de gemeenteraadsverkiezingen. Jinnih Beels, die als onafhankelijk lid op de lijst Samen stond, maakte de stap naar sp.a en is daar nu lijsttrekster. Tom Meeuws kreeg plaats twee.

Gewonnen strijd voor Bart De Wever?

De strijd om het Antwerpse burgemeesterlint lijkt echter al gestreden, want nadat sp.a en Groen in een slecht daglicht kwamen te staan na de implosie van het kartel Samen, kwam onlangs ook de CD&V onder vuur te liggen door de commotie rond de zeer orthodoxe joodse Aron Berger die een plekje op de lijst kreeg.

Door deze onrust bij de andere partijen lijken de N-VA en huidig burgemeester Bart De Wever af te stevenen op een makkelijke overwinning in Antwerpen.

Lees meer