Dit is het moment waarop je vriendin je béste vriendin wordt

Elkaar taggen in foto's, zeker drie groepsgesprekken waar jullie allebei inzitten en samen op citytrip: er is maar één persoon waarmee jij dat kan en dat is je beste vriendin. Maar wanneer wordt een vriendin een beste vriendin? De wetenschap heeft het voor ons uitgezocht, maar ging het bij jullie ook zo traag of snel? 

Je hebt maar zoveel goede vrienden en heel af en toe is er een uitschieter: de ultieme beste vriendin. De persoon die je belt als je in de shit zit, met wie je een lijk zou begraven maar waar je vooral veel avonden pret mee beleeft. En hoeveel van die avonden heb je zo nodig om van een beste vriendin te kunnen spreken? De wetenschap heeft het berekend.

340 uur vriendschap

De universiteit van Kansas publiceerde een artikel in The Journal Of Social and Personal Relationships, onder leiding van professor Jeffrey Hall. Hij concludeerde dat het ongeveer vijftig uur duurt eer je kennissen vrienden worden. Dat zijn toch snel vijf à zeven avonden waarbij je blijft plakken.

Wie daar nog eens negentig uur bovenop gooit, wordt een vrij goede vriend. Want er is nog altijd wel een verschil tussen iemand met wie je goed overeen komt en iemand die je zelfs regelmatig spontaan belt om af te spreken. Maar om van een hechte vriendschap, BFF-niveau als het ware, te spreken, moet je volgens Hall nog eens 200 extra uren met elkaar doorbrengen. Da's alles samen toch zo'n 340 uur.

Actief zelf investeren in vriendschap

Of het waar is voor jullie beste vriendinnen of niet, dat kunnen enkel jullie weten. Een groot evenement in je leven waarbij je de schouder om op te huilen bent, dat helpt om de vriendschap te cementeren. Zoals Hall zelf zegt: je moet ook echt investeren in de vriendschap. Zomaar vrienden worden, dat overkomt je, zeker als volwassene, niet zo vaak.


Lees meer