Bestelwagen rijdt in op voetgangers in Toronto: 10 doden. Dader heeft "verleden vol psychische problemen"

In de Canadese stad Toronto is een bestelwagen bewust ingereden op voetgangers. Daarbij zijn 10 mensen om het leven gekomen en raakten 15 anderen gewond. De dader is door de Canadese politie gearresteerd. Hij zou geen link hebben met terreurorganisaties, maar er is wel sprake van psychische problemen en een adoratie voor een andere lone wolf die in Californië zes mensen doodde.

Een witte bestelwagen reed over een lengte van 1,6 kilometer meerdere voetgangers aan. Volgens getuigenissen gaat het zeker niet om een ongeval maar had de dader wel degelijk de bedoeling om zoveel mogelijk mensen te raken.

"De bestuurder deed dit opzettelijk, hij wilde iedereen doodrijden", reageerde iemand bij CNN. "Hij bleef doorrijden en mensen aanrijden."

Geen link met terroristische organisatie

De bestuurder is opgepakt en wordt ondervraagd. Het zou gaan om de 25-jarige Alek Minassian, die volgens de autoriteiten niet in verband wordt gebracht met een terroristische organisatie. De man zou een student zijn.

Minassian zou een geschiedenis van psychische problemen hebben en volgens sommige bronnen zou hij op het internet informatie hebben opgezocht en gediscussieerd hebben over Elliot Rodger, een 22-jarige die zes mensen en daarna zichzelf doodde bij de universiteit van Californië in 2014. Minassian zou Rodger bewonderd hebben.

10 doden, 15 gewonden

Enkele uren na de dodelijke rit gaven de burgemeester en politie van Toronto op een persconferentie meer uitleg. De aanslag heeft aan 10 mensen het leven gekost, 15 anderen raakten daarbij gewond.

Wat het motief van de dader is, is nog niet bekend gemaakt. Op beelden op sociale media is te zien hoe hij door de politie opgepakt wordt. Kort voor die arrestatie roept hij, zichtbaar gewapend, zelf naar de agenten om hem dood te schieten.

Een politieagent en de dader houden elkaar onder schot ...

... maar de man wordt snel gearresteerd

Bekijk de eerste officiële verklaring over de aanslag