"Maatschappelijk keerpunt bereikt": Joden afgeraden om nog keppeltje te dragen op straat

De president van de Centrale Joodse Raad in Duitsland, Joseph Schuster, raadt Joden af om in grote steden nog langer een keppeltje te dragen op straat. Vorige week filmde een Israëlische student met keppeltje hoe hij in Berlijn op straat werd geslagen met een riem door een vluchteling uit Syrië.

Schuster wees ook op andere recente uitingen van antisemitisme en zegt dat “maatschappelijk een keerpunt is bereikt”: "Als het niet lukt om openlijk antisemitisme te bestrijden, dan is uiteindelijk de democratie in gevaar", verklaarde hij op de Duitse radio.

Vorige week filmde een Israëlische student met een keppeltje op hoe hij in Berlijn op straat werd geslagen met een riem. De aanvaller bleek een Syrische vluchteling te zijn.

De 21-jarige die werd geslagen, Adam Armush, onthulde achteraf dat hij zelf geen Jood is maar een keppeltje droeg om te zien of dat veilig kon in Berlijn. Hij zag het “als een experiment”, vertelde hij in een interview.

Niemand hielp

Armush, een Israëliër uit een Arabische familie, kreeg van een vriend te horen dat het onveilig was om op straat in Berlijn een keppeltje te dragen. Hij wilde kijken of het echt zo was. Armush zette een video van de aanval online.

Het filmpje begint op het moment dat Armush door drie jongens wordt aangevallen. Eén van de aanvallers roept een paar keer "Yehudi!" (Arabisch voor "Jood”) waarna Armush met een riem werd geslagen.

Armush zegt in het interview dat er zo'n vijftig mensen op straat gewoon toekeken en dat op één vrouw na zou niemand probeerde in te grijpen of zelfs iets zei.

Uit cijfers van de Duitse politie blijkt dat antisemitisch geweld toeneemt. Volgens het antisemitisme-onderzoeksinstituut RIAS verdubbelde het aantal incidenten in Berlijn vorig jaar.

Lees meer