Welk dier doodt het meeste mensen ter wereld?

We doden dagelijks miljoenen dieren om op te eten, maar welke dieren nemen het beste wraak? Met andere woorden: welk dier ter wereld slaagt erin om het meeste mensen te doden? Je denkt misschien aan spinnen of krokodillen, maar de waarheid is dat de mug het meeste slachtoffers maakt.

Bang van spinnen? Eigenlijk heb je daar niet zoveel reden toe, zij zijn namelijk niet de dieren die het meeste mensen doden. Als we microben en bacteriën niet meerekenen, zijn muggen namelijk de koningen van het dierenrijk. Zij doden miljoenen mensen per jaar, grotendeels omdat ze de doorgevende factor zijn bij Malaria.

Slangen zijn gevaarlijker

Gizmodo zocht verder even uit wat de dodelijkste dieren nog zoal zijn, en daar is eigenlijk een best verrassend antwoord op. Want hoewel nijlpaarden en olifanten inderdaad jaarlijks honderden slachtoffers maken, en ook haaien occasioneel eens een stukje mens opeten, zijn slangen eigenlijk een stuk gevaarlijker.

Om die tweede plaats te verdienen, mag je natuurlijk niet alle slangen apart nemen, maar gewoon de slang als soort. Onderzoekers stellen dat er nu eenmaal heel wat giftige slangen zijn, en dat op bijna alle werelddelen. Het is dan ook logisch dat zij, als ze zich aangevallen voelen, zich verdedigen. Wie een slang tegenkomt op een afgelegen plek, heeft ook weinig kans om nog op tijd in een ziekenhuis te raken, verklaren de onderzoekers.

Slangen in België: giftig of niet?

In Europa valt het met slangen trouwens nogal mee: zeker in België vind je er nauwelijks. Er zijn drie inheemse soorten: de gladde slang, de ringslang en de adder. Adders zijn giftig, maar hun gif is zelden zo sterk dat er slachtoffers vallen. Een ringslang heeft dan weer te weinig gif om giftig te zijn. Gladde slangen hebben te kleine tanden om je goed te kunnen bijten.

Nog volgens de onderzoekers komen in de Verenigde Staten de meeste giftige beten van lokale slangen bij dronken mannen voor. Zij trappen per ongeluk op slangen, waardoor die aanvallen. De uitspraak bij vele Zuiderse spoeddiensten zou dan ook zijn "het laatste wat een man zegt voor hij door een slang gebeten wordt, is "hou mijn pintje eens vast.""

Andere gevaarlijke dieren?

Op de derde plaats staan overigens nijlpaarden, olifanten staan op de vierde plaats. Die kom je niet zo snel tegen in Europa, wij zouden ons dus toch maar het meeste zorgen maken over malariapillen op vakantie.

Toch beschermen tegen die vervelende dieren? Antimug voor op vakantie is superhandig.

Lees meer