De beste manier om asperges te koken is heel haalbaar want zo'n 2.000 jaar oud

Het aspergeseizoen is er weer, maar wat is de beste manier om asperges klaar te maken? Stomen, koken, sauteren of grillen, ze hebben allemaal voor- en nadelen maar dé beste methode zou wel eens het 2.000 jaar oude systeem van de Romein Apicius kunnen zijn. Hij zorgt ervoor dat de stelen en de topjes een even goede consistentie hebben.

Niks zo vervelend als verse maar dure asperges kopen en ze dan volledig om zeep helpen in je keuken. Aangezien uit eten gaan niet altijd in het budget past, hebben wij het ultieme trucje voor je om je asperges helemaal goed te krijgen: niet zompig of tot moes gekookt aan de uiteinden en beenhard aan de andere kant maar gewoon lekker. En daar hebben we een eeuwenoude methode voor.

Hoe maak je asperges klaar?

Uiteraard moet je eerst de asperges netjes schillen: doe dat met een dunschiller en laat je schillen een héél klein beetje overlappen. Anders krijg je vervelende velletjes en die halen het plezier helemaal uit het eten van asperges. Netjes doen dus. Haal ook zo'n centimeter van de de asperges af, aan de bodem uiteraard.

En dan het koken natuurlijk. Volgens Apicius, de schrijver van één van de oudste 'kookboeken' ter wereld, mik je de asperges best in een glazen pot (een conserveerpot, bijvoorbeeld), zodat ze tot een paar centimeter onder de toppen in de pot staan. Dat potje zet je in een kookpot met een paar centimeter water in, op het vuur. Het kokende water van de grote pot zal tot een paar centimeter onder de rand van het kleine potje borrelen, en de stoom zal de topjes van de asperges trager gaar stomen.

Gaartijd asperges

Het hele proces duurt zo'n vijfentwintig minuten. Dat lijkt veel, maar je kan tegelijk ook wel je eitjes koken, je boter klaren en je zalm en peterselie opsnijden. Geloof ons: 't is helemaal de moeite. En als je dan toch aan de slag gaat met recepten met asperges, dan kan het meteen wat avontuurlijker, zeker als je Apicius methodes naar meer smaken.

De Belgische historica Annelies Van Wittenberghe schreef een kookboek met allerlei eeuwenoude recepten, waaronder die van Apicius, aangepast voor de moderne keuken. Proberen? Hier vind je haar boek, 'Smaak!'!

Lees meer