Generaal op eigen woorden gepakt in dossier F-16's: "Wél voorkeur voor F-35"

Lastig moment in de commissie Landsverdediging vandaag: Generaal Claude Vandevoorde, ex-kabinetschef bij minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) beweerde nooit een voorkeur voor gevechtsvliegtuigen te hebben gehad. Maar commissielid Dirk Van der Maelen (sp.a) moest hem verbeteren ... met een mailtje van Van de Voorde zelf.

De commissie Landsverdediging moest vandaag antwoorden geven op hoe de communicatiestromen bij de beslissing om de F-16's te vervangen, precies gelopen zijn. De regering verwijst naar de legerleiding, die kwamen vandaag tekst en uitleg geven. Onder hen ook generaal Van de Voorde, de voormalige kabinetschef van minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA).

"Wat is het alternatief?"

Daarvoor was Van de Voorde echter commandant bij de luchtmacht. Kamerlid Dirk Van der Maelen (sp.a) vroeg zich af of Van de Voorde in één van die twee functies ooit zijn voorkeur voor de F-16 of F-35 had laten blijken. Kabinetscheffen zijn zowat de gatekeepers naar de minister, hun invloed is dus niet gering.

Van de Voorde antwoordde "Ik heb nooit een voorkeur gehad", maar dat kwam in zijn gezicht terug. Van der Maelen had namelijk een mail in zijn handen waarin Van de Voorde het wel voor de F-35 bleek te hebben. "Wat is het alternatief als het geen F-35 wordt? De Gripen, F-16, Rafale, enzovoort, ... is het dat wat we willen? Neen toch. En voor mij mag gerust een nieuwe F-16 aan het rijtje worden toegevoegd", staat er in de mail. Pijnlijk momentje, Van der Maelen duwde nog even het zout in de wonde: "Deze tekst toont duidelijk aan dat Vandevoorde een voorkeur had."

"Geen filter" naar Steven Vandeput

Even blozen voor Van de Voorde, die moest toegeven dat dat "zijn mening was op dat moment, met de informatie die hij toen had." De generaal onderstreepte dat hij "niet de klassieke kabinetchef die filter was." De hele commissie toonde meteen aan dat het dossier vooral eentje van vingerwijzen en de zwarte piet doorschuiven, geworden is.

Wouter De Vriendt (Groen) vatte het samen: "Ik vind dat er zich een patroon aan het aftekenen is over de informatiedoorstroming bij defensie. Die valt samen te vatten rond twee puntjes", klonk het. "Eén: degenen die op de hoogte worden gebracht maar niet in de onmiddellijke hiërarchie zitten, doen niets. Zij die wel in de hiërarchie zitten, doen de informatie van Lockheed Martin af als niet relevant zonder checks and balances. Ik vind dat problematisch."

Lees meer