Europa is aan het opdrogen

De opwarming blijkt in Europa te zullen leiden tot langere periodes van droogte die bovendien een groter oppervlak zullen bestrijken. Ook het grondwater gaat zakken. En de implicaties daarvan zijn enorm. 

De opwarming van de aarde leidt niet alleen tot een groei van de droogtegebieden. Volgens de studie Anthropogenic warming exacerbates European soil moisture droughts zullen periodes van droogte tot wel vier keer langer kunnen duren dan nu. Uiteindelijk zullen tot wel 400 miljoen Europeanen erdoor getroffen worden, en da's meer dan de helft.

In hun studie laten de wetenschappers ook zien welk effect verschillende klimaatscenario’s kunnen hebben op de uitdroging van de ondergrond in Europa. Heel concreet zou een temperatuurstijging van zo’n 3 graden Celsius - we zitten nu op die koers - resulteren in een daling van het grondwaterpeil. Het grondwater zou zo’n 3,5 centimeter lager komen staan.

Enorme impact

Dat lijkt peanuts, maar het komt neer op een afname van 35.000 kubieke meter water per vierkante kilometer. Daar kan je 14 Olympische zwembaden mee vullen.

Die afname is genoeg om een enorme impact te hebben op het plantenleven in Europa, maar, het zal ook de landbouw fors bemoeilijken bijvoorbeeld.

Droogte zal in veel delen van Europa uiteindelijk eerder regel dan uitzondering worden, waarschuwen de auteurs

Lees meer