Eindelijk vrede? "Veel goede discussies zijn gevoerd" tijdens ontmoeting tussen Kim en Moon

Het eerste luik van een historisch overleg tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in is afgelopen. Na ongeveer een uurtje, waarin "veel goede discussies zijn gevoerd", zei Kim Jong-un dat hij klaar is voor eerlijke en oprechte gesprekken met zijn zuiderburen.

Dat het vertrouwen er nog niet helemaal is, mag hieruit blijken: Kim Jong-un zou zijn eigen wc hebben meegenomen. Daardoor hoeft hij geen gebruik te maken van een publiek toilet. Volgens The Washington Post doet hij dat om te voorkomen dat zijn uitwerpselen worden onderzocht en de Zuid-Koreanen zo zijn gezondheidstoestand kunnen achterhalen.

De leiders van Noord- en Zuid-Korea hebben elkaar voor het eerst in elf jaar ontmoet. Het was ook bijna 65 jaar geleden dat een Noord-Koreaanse leider een stap zette ten zuiden van de militaire grens. De historische ontmoeting was in Panmunjeom, in de gedemilitariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea.

"Het is helemaal niet zo moeilijk"

Omstreeks 2.30 uur onze tijd stak Kim Jong-un de grens over. Hij werd vergezeld door een groep hoge functionarissen, inclusief zijn zus Kim Yo-jong. Daarna was het moment aangebroken dat de Noord-Koreaanse president zijn Zuid-Koreaanse collega Moon Jae-in ontmoette. Voor de massaal aanwezige pers schudden de twee elkaar de hand. Kim Jong-un nam Moon ook kort mee naar zijn kant van de grens. Daarna volgde een inspectie van de militaire erewacht.

Kim begon het gesprek door uit te spreken dat hij hoopt dat de leiders elkaar vaker gaan ontmoeten. "Waarom hebben we dit niet eerder gedaan? Het is helemaal niet zo moelijk, toch heeft het elf jaar geduurd", zei Kim. De ontmoeting werd in Zuid-Korea live uitgezonden en werd door 34% van de Zuid-Koreanen bekeken.

Vredeshuis

Kort erna liepen de twee naar het "vredeshuis" waar de gesprekken tussen de leiders achter gesloten deuren plaatsvonden. Ze zouden onder meer hebben gesproken over vrede tussen de twee landen en hoe de relaties kunnen worden verbeterd. Daarmee was het eerste onderdeel van deze dag afgerond. In het gastenboek van het "vredeshuis", schreef Kim: "Het begin van een nieuwe geschiedenis."

Later vandaag zullen er meer ontmoetingen tussen de twee zijn. Om 13.30 uur (6.30 uur hier) komen de leiders weer bij elkaar om een vredesboom te planten. Daarna gaan de besprekingen verder.

De Zuid-Koreanen hopen te horen dat het communistische noorden volledig stopt met zijn nucleaire programma. Zaterdag kondigde Kim Jong-un aan dat het nucleaire testprogramma wordt gestaakt. Maar volgens Chinese geologen is de berg waar die nucleaire testen werden uitgevoerd al deels ingestort.

Lees meer