Pak feestdagen in mei, en dus: wanneer zijn de winkels open in onze buurlanden?

Met 1 mei, Hemelvaart en Pinkstermaandag zitten we in mei met drie vrije dagen dat in ons land de (meeste) winkels gesloten zijn. Wil je die dagen toch gaan shoppen en ben je bereid daar de grens voor over te steken? Hou dan hier wel rekening mee:

Je beste optie is Nederland. Dinsdag 1 mei zijn bijvoorbeeld de winkels in Maastricht en Eindhoven, de twee populairste shoppingbestemmingen in Nederland voor Belgen, gewoon open. Op Hemelvaartsdag (donderdag 10 mei) zijn ze daar een halve dag open, van 12 uur tot 17 of 18 uur (hangt af van de winkel). Hetzelfde geldt voor Pinkstermaandag.

In Duitsland is het een ander verhaal: om het kort en simpel te stellen: als je naar bijvoorbeeld Aken zou willen om te gaan shoppen die dagen, ga je teleurgesteld moeten weerkeren (of even doorrijden naar Nederland). In Baden-Württemberg, Beieren, Hessen, Noordrijn-Westfalen, Rijnland-Palts, Saarland en in sommige delen van Saksen en Thüringen zijn overigens op 31 mei de meeste winkels ook dicht vanwege Sacramentsdag.

Hetzelfde geldt voor Frankrijk; en daar komt ook 8 mei er nog eens bij. Het feest van de overwinning in WO2 is in Frankrijk nog steeds een vrije dag.

Lees meer