Nu bedreigt Trump ook al landen die in 2026 WK voetbal willen organiseren

De FIFA stemt op 13 juni op een congres in Moskou, aan de vooravond van het WK in Rusland, over de toewijzing van het WK voetbalk van 2026. Marokko is de enige tegenkandidaat van een Noord-Amerikaanse kandidatuur waarbij de VS samen met Canada en Mexico het tornooi organiseert. Marokko is de underdog, maar Donald Trump vindt het nu blijkbaar nodig om de landen af te dreigen die voor een WK daar zouden stemmen.

"De Verenigde Staten hebben een STERKE kandidatuur met Canada en Mexico voor het WK van 2026. Het zou een schande zijn als landen die wij altijd steunen, tegen het Amerikaanse bod zouden lobbyen. Waarom zouden wij deze landen steunen als zij ons niet steunen (ook bij de Verenigde Naties)?" twitterde Trump.

Favoriet

Het gezamenlijk bod van de VS, Canada en Mexico is sowieso de favoriet om het WK binnen te halen. De landen hebben 16 stadions die WK-klaar zijn terwijl Marokko 14 nieuwe stadions zou moeten bouwen of renoveren. De verwachte inkomsten door ticketverkoop en tv-gelden voor een WK in Noord-Amerika zouden ook hoger liggen dan voor eentje in Noord-Afrika.

Steun voor Marokko

Desalniettemin mag Marokko nu al rekenen op de stem van de meeste Afrikaanse landen en die uit het Midden-Oosten. Ook Frankrijk en Rusland hebben al laten horen de kandidatuur van Marokko te willen steunen.

Probleem voor FIFA

Daar komt bij dat een poging van FIFA-voorzitter Gianni Infantino om Marokko buitenspel te zetten aan het licht is gekomen. Infantino wou de eisen waaraan organiserende landen moeten voldoen opdrijven om het zo voor Marokko quasi onhaalbaar te maken.

Het laten afkomen op 13 juni is immers een risico voor de lobby die het WK per se in Noord-Amerika wil: alle 207 bij de FIFA aangesloten landen hebben één stem in juni in de toewijzing, die voor het eerst ook openbaar zal zijn.

Lees meer