Wordt het gezicht van Trump binnenkort in een gigantische ijsberg gebeiteld?

De activisten van Project Trumpmore willen aantonen dat klimaatsverandering wel degelijk echt is door een ijssculptuur van de Amerikaanse president te beitelen in een rots op de noordpool. Wedden dat Trump de zee in druipt?

Project Trumpmore is een zinspeling op Mount Rushmore, de rots waarin de portretten van de Amerikaanse presidenten George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt en Abraham Lincoln gebeiteld zijn. De initiatiefnemers zijn van plan om een ijssculptuur van zo'n 35 meter te maken van Trump nabij de poolcirkel. Daarmee willen ze bewijzen dat de aarde wel degelijk opwarmt.

Want dat het bevroren portret van Trump vroeg of laat zal smelten, staat zo goed als vast. Met het project willen ze tonen hoe lang dat precies zou duren

Ontstaan uit creatieve sector

Het project begon met twee jonge mannen uit de creatieve sector die genoeg hadden van woorden en écht actie wilden ondernemen. In plaats van fake news te verspreiden of aanslagen te plegen op grote speler uit de vleesindustrie kozen ze ervoor om een project op poten te zetten dat de klimaatsverandering in beeld brengt.

Eerst zien dan geloven

Nicolas Prieto, directeur van de Finse ngo Melting Ice achter het initiatief, beweert dat mensen soms pas iets geloven als ze het met hun eigen ogen zien.

“Ons uitgangspunt was om iets concreet te creëren”, zegt Prieto in het persbericht. “Iets wat mensen kunnen zien en iets wat de klimaatsverandering visualiseert. Over het algemeen geloven we dat een DIY-houding (Do It Yourself) mensen aanspreekt.”

Het doel van Project Trumpmore is om conversatie uit te lokken en investeerders te strikken. “Dit project is een gigantische uitdaging en we kunnen het niet waarmaken zonder hulp”, gaat Prieto verder. “We vragen iedereen om zich bij deze beweging aan te sluiten door te praten, te liken, te delen of te investeren. Alle hulp is welkom.”

Lees meer