Meerderheid van wijn is niet geschikt voor vegans en vegetariërs

Ben je vegetarisch of vegan en let je niet echt op wat voor wijn je drinkt? Dan hebben we een beetje slecht nieuws voor je want in heel wat wijnen zitten dierlijke producten. Vegan en vegetariërs, jullie zijn gewaarschuwd. 

Heel wat mensen geloven nog steeds dat wijn enkel bestaat uit druiven. Maar dat is niet volledig juist, want wijn kan ook dierlijke producten bevatten. Zo waarschuwt dierenrechtenorganisatie PETA dat je best bepaalde wijnen niet drinkt als je een vegetarische of veganistische levensstijl hebt. "De meerderheid van de mensen weet niet dat wijn mogelijk is gemaakt van dierlijke producten", klinkt het op hun website. Je bent dus gewaarschuwd ...

Bloed, beenmerg, gelatine, ...

Als wijn wordt gemaakt, wordt de vloeistof gefilterd door stoffen die 'klaringsmiddelen' worden genoemd. "Tijdens dit proces gebruikt men eiwitten en gist om troebelheid, kleurstoffen en andere organische deeltjes te verwijderen." Deze middelen zijn vaak afkomstig van dieren.

Volgens de dierenrechtenorganisatie zijn bloed en beenmerg, caseïne (melkeiwit), chitine (vezel van schaaldieren), ei-albumine (afkomstig van eiwitten), visolie, gelatine en vislijm (gelatine uit membranen van de visblaas) erg populair als fineermiddel. Dus helemaal niet zo vegan of vegetarisch ...

Maar er is ook goed nieuws, want heel wat wijnen zijn op een diervriendelijke manier geproduceerd. En daar kan jij als vegan of vegetariër zeker van genieten. Maar je moet wel even zoeken vooraleer je een vegan of vegetarische fles wijn in je handen hebt.

Vegan en vegetarische wijnen

Jammer genoeg staat het vaak niet op het etiket als een wijn niet vegan of vegetarisch is. Volgens de wetgeving is het niet nodig om dit te vermelden dus kiezen veel wijnfabrikanten ervoor om het ook niet te vermelden. Maar hoe weet je dan of je als vegan of vegetariër een wijn kan drinken?

Als je op het etiketje het bestanddeel 'bentoniet' ziet staan, is de kans groter dat de wijn vegan en vegetarisch is. Biologische wijn is meestal ook vegan en vegetarisch. Als op het etiket staat dat de wijn vegan of vegetarisch is, kan je ook op je beide oren slapen.

Online vind je ook heel wat informatie over verschillende wijnen. Zo kan de website barnivore.com al een grote hulp betekenen voor je.

Alternatief

Diervriendelijke wijnen worden gemaakt met alternatieven op dierlijke producten. Deze producenten kiezen ervoor om koolstof, bentonietklei, kalksteen, kaolienklei, plantencaseïne, silicagel en plantaardige middelen te gebruiken als fineermiddelen. Deze wijnen vind je zeker in biologische winkels.

Deze wijnen raadt PETA aan als je vegan of vegetarisch bent:

Op zoek naar een wijnrek om je flessen in te bewaren? Hier vind je zeker wat je zoekt!

Lees meer