Amazon gaat nu zelfs tot in je auto leveren ... maar wel in ruil voor weer wat minder privacy

Amazon gaat het ons nog wat makkelijker maken. In 37 Amerikaanse steden zal het bedrijf van CEO Jeff Bezos bestellingen nu gewoon in je auto leveren. Je zou je pakketje dus tijdens je werk kunnen laten leveren en 's avonds rij je er gewoon mee in je koffer naar huis. Enorm makkelijk, maar voor wat hoort wat, natuurlijk. Want je zal er wel weer een stuk privacy voor moeten opgeven ...

Amazon staat erom bekend te blijven nadenken over hoe ze hun bestellingen zo makkelijk mogelijk kunnen laten leveren. Maar nu gaan ze wel heel ver. Sinds deze week is het in de VS mogelijk om een pakketje in je auto te laten leveren.

Gemak vs. privacy

Voorlopig is de dienst nog redelijk beperkt. Enkel Amazon Prime-klanten met Volvo- of General Motors-wagens die na 2015 van de band gerold zijn, kunnen voor een levering in hun auto kiezen. De bezorger kan dan op basis van een aantal parameters de kofferruimte openen, het pakketje 'leveren' en de koffer weer sluiten.

Om dat mogelijk te maken, moet de wagen natuurlijk verbonden zijn met het internet en het Amazon-netwerk en moet de koerier een hoop informatie over je auto weten. Zo moet hij uiteraard weten welke auto het is, waar en wanneer de wagen op dat moment zal zijn, wat er is gekocht en wanneer. Kortom, het maakt je leven opnieuw een beetje gemakkelijker, maar je geeft er ook weer een heel stuk privacy voor op.

De vraag is natuurlijk wat voor consumenten het zwaarste zal doorwegen: het gemak of hun privacy. Iemand toegang geven tot je auto, zonder dat jij erbij bent, lijkt voor velen een stap te ver. Maar ook vorige projecten die te ver gezocht leken, bleken toch aan te slaan.

Met de smartphone de deur openen

Zo levert het bedrijf van CEO Jeff Bezos sinds vorig jaar al pakketjes zelfs wanneer je niet thuis bent. De enige benodigdheden daarvoor zijn een camera aan je deur, die verbonden is met het internet, en een slim slot. De bezorger scant dan bij het aankomen de barcode van het pakketje in met z'n smartphone, wat meteen een signaal verstuurt naar de centrale Amazon-server. Die geeft dan, al dan niet, toestemming om het huis binnen te gaan. Via z'n smartphone zal hij door het slimme slot de deur kunnen openen. Op dat moment start de camera met opnemen, zodat alles wat de bezorger doet ook kan nagekeken worden. Hoeveel klanten ook echt van deze optie gebruik maken, geeft Amazon echter niet vrij.

Amazon lijkt dus steeds maar weer de grenzen van wat mensen toelaatbaar vinden te verleggen. Of ze dat enkel doen om het gemak van de gebruiker te verhogen of om steeds meer over ons te weten te komen, is nog maar de vraag ...

Lees meer