Noord-Korea zet kernprogramma langzaamaan stil: testsite wordt ontmanteld

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft na een historische ontmoeting met Zuid-Korea beslist om het kernprogramma stop te zetten. Volgende maand al zou Kim Jong-un ook Donald Trump ontmoeten. Na een jaar aan nucleaire testen wordt minstens één testsite stopgezet. 

Kim Jong-un zegt dat er geen nood meer is voor Noord-Korea om een nucleair arsenaal op te bouwen als er een formele overeenkomst is met Zuid-Korea en de relaties met de VS verbeteren. Dat nieuws komt van Zuid-Koreaanse officials. Volgens Noord-Korea zijn zij niet van plan om de Verenigde Staten, Zuid-Korea of de Pacifische eilanden aan te vallen. Da's op z'n minst een bocht van 180 graden te noemen.

Geen reden om nucleaire wapens te houden

"Als we regelmatig kunnen samenzitten met de Verenigde Staten en het vertrouwen opbouwen en we beloftes kunnen krijgen over het einde van de oorlog en een non-agressie-verbond, waarom zouden we dan in strijd moeten leven door onze nucleaire wapens te houden?"

Kim Jong-un maakte die opmerkingen tijdens een meeting met de Zuid-Koreaanse president Moon. De twee tekenden daar een verklaring voor een kernwapenvrij Koreaans schiereiland. Naast het feit dat Noord-Korea nu geen kernwapenproeven meer zal doen, zouden er ook buitenlandse waarnemers worden uitgenodigd om de ontmanteling van de kernproeffaciliteiten te bekijken.

Nucleaire faciliteiten stuk

Of dit nu de finale stap richting een nucleair-vrij Noord-Korea is, daarvan zijn diplomaten nog niet overtuigd. Eén van de redenen voor Noord-Korea's plotse draai, zou kunnen zijn dat hun testsite in de bergen beschadigd zou geraakt zijn vorige week. Kim Jong-un ontkende dat, en vertelde op de Koreaanse top dat enkele nieuwere tunnels nog steeds gebruikt worden.

Maar de Noord-Koreaanse leider is ook een meester in het manipuleren van de publieke opinie. Het is met andere woorden niet de eerste keer dat er plots vreemde beslissingen worden gemaakt in Pyonyang. De Amerikaanse president Donald Trump is nog niet overtuigd. Hij wil de meeting binnen drie-vier weken afwachten. "Als het niet lukt, vertrek ik", liet hij onlangs optekenen.

Lees meer