'13 Reasons Why' geeft teaser voor het tweede seizoen en die zou wel eens veel kunnen prijsgeven

'13 Reasons Why' was van bij de start een hit en er werd dan ook al snel een tweede seizoen besteld. Maar in tussentijd bleef het echter even stil rond de serie. Tot nu, want Netflix stuurt nu een eerste teaser op ons af en die laat, hoe kort hij ook is, de theorieënmolen weer op hoge versnelling draaien. Is het nieuwe hoofdpersonage al bekend? 

Na de aankondiging van het tweede seizoen, kwamen er meteen een hoop vragen. Hoe zou een nieuw seizoen van 13 Reasons Why überhaupt in zijn werk gaan? Het eerste seizoen draaide volledig rond Hannah en haar verhaal. Maar dat verhaal was helemaal afgerond. Hoe moet het dan verder in seizoen twee?

"Dan vergeet je dat bij elke tape ook iemand hoort met een eigen verhaal", zo zei showrunner Brian Yorkey nog in mei van vorig jaar in een interview met Entertainment Weekly. "We kennen de versie van Hannah, maar er is nog zoveel meer te vertellen over de verschillende personages." In datzelfde interview verklapte hij ook al dat "er ook weer voice-overs zullen zijn in elke aflevering, maar niet van Hannah." Het lijkt er dus op dat Hannah niet meer het centrale punt van de serie zal zijn, maar wie dan wel?

Tapes vervangen door ... foto's?

De eerste trailer die Netflix van het tweede seizoen van 13 Reasons Why geeft, is een korte maar leert ons al een hele hoop. In de teaser zien we wat een foto van Hannah blijkt te zijn. Wie foto's zegt in 13 Reasons Why, zegt meteen ook Tyler. Het lijkt er dan ook op dat hij het nieuwe hoofdpersonage gaat worden in het tweede seizoen.

Eerder liet Yorkey ook al vallen dat er in het komende seizoen geen tapes meer zullen zijn. "Er zal een ander soort analoge technologie een belangrijke rol gaan spelen in het tweede seizoen", verklapte hij toen al. "Er zal een nieuw soort technologie gebruikt worden, die dertienjarigen zullen moeten googelen om te weten wat het is." Ook hier speelt de teaser weer op in. Met Tyler als hoofdpersonage is die analoge technologie ook niet ver te zoeken: foto's.

School shooting

Het eerste seizoen van 13 Reasons Why eindigde, onder andere, met Tyler die een hele hoop geweren in zijn camera-case aan het verstoppen was. In zijn donkere kamer zien we foto's van iedereen die hem slecht heeft behandeld, alsof we een soort hit list zien ophangen. Gaat Tyler de geweren gebruiken om wraak te nemen op zijn collega-studenten?

Sommigen zien hier alvast de start van een school shooting in. Een enorm gevaarlijk thema, zeker met de recente school shooting in Parkland, Florida. Maar 13 Reasons Why is controverse wel gewend. In het eerste seizoen kreeg het zo bakken kritiek omwille van de zeer expliciete zelfmoordscène aan het einde van het eerste seizoen. Ze zoeken dus duidelijk de lijn van het toelaatbare op. De vraag is echter of ze ook echt zó ver zouden durven gaan ...

Lees meer