Supergezond? Mja. Trump dicteerde zelf zijn arts wat die in gezondheidsverklaring moest zetten

Harold Bornstein, de voormalige privé-arts van Donald Trump, heeft onthuld dat de doktersverklaring waarin stond dat Donald Trumps gezondheid uitstekend is, hem eigenlijk gewoon gedicteerd werd door de president.

De door Bornstein ondertekende verklaring werd naar buiten gebracht tijdens de presidentscampagne. In de verklaring stond onder meer dat een compleet medisch onderzoek bij Trump "alleen positieve resultaten" had opgeleverd. En: “als hij wordt gekozen, zal hij de gezondste Amerikaanse president ooit zijn.”

Twee dagen voordat de brief werd vrijgegeven, twitterde Trump: "Als presidentskandidaat heb ik mijn oude arts opgedragen om binnen twee weken een volledig medisch rapport uit te brengen - het zal perfectie tonen."

Dat rapport volgde dus snel en daarin stond dat de gezondheid van Donald Trump “astonishingly excellent” was.

Bornstein relativeerde eerder de verklaring al. Hij zei de superlatieven over Trumps gezondheid te hebben gebruikt om “de Trump-campagne tevreden te stellen”. Hij zou “5 minuten hebben besteed aan het opstellen van de brief en deze in alle haast hebben geschreven”.


Haargroeimiddel

Maar nu zegt Bornstein dat Trump zelf bovenstaande gezondheidsverklaring aan hem dicteerde. Bornstein was Trumps privé-arts sinds de jaren 80. Trump dumpte hem, volgens Bornstein omdat hij had onthuld dat Trump het haargroeimiddel Propecia gebruikte.

Volgens Bornstein stonden Trumps lijfwacht Keith Schiller en twee anderen in februari 2017 bij hem op de stoep om het medische dossier van de president op te halen. Ze hadden niet het nodige papierwerk bij die zo’n overdracht van een medisch dossier vereist.

Bornstein, die het bezoek "een inval" noemt, voelde zich daarna "misbruikt, bang en bedroefd". Het Witte Huis noemt het voorval in een reactie de "standaardprocedure" bij een nieuwe president.

Lees meer