Extreemrechtse studenten halen vakbondsvlag neer op 1 mei

Activisten van het extreemrechtse studentencollectief ‘Schild en Vrienden’ zijn gisteren, op de Dag van de Arbeid, binnengedrongen in het hoofdkantoor van de socialistische vakbond ABVV. Ze haalden daar zo fier als een gieter de vakbondsvlag naar beneden van de bovenste verdieping. De vakbond liet al weten klacht ingediend te hebben.

De Vlaamsgezinde activisten van de extreemrechtse groepering ‘Schild en Vrienden’ beweren de vakbondsvlag “symbolisch” neergehaald te hebben om tegen de recente stakingen te protesteren.

“Wij sloegen vandaag terug op hun eigen feestdag en gingen hun vlag veroveren in het hol van De Leeuw”, schrijven ze op sociale media.

‘Schild en Vrienden’-oprichter Dries Van Langenhove verantwoordt zijn acties door te verwijzen naar vandalisme dat in het verleden door linkse activisten gepleegd werd. “ABVV werpt tijdens stakingen blokkades op en laat zelfs ziekenwagen niet door waardoor jonge vrouw overlijdt”, klinkt het nog.

Klacht ingediend

De ABVV laat via Twitter weten dat er klacht ingediend is tegen de individuen die hun hoofdkantoor binnengedrongen zijn. Caroline Copers, Algemeen Secretaris voor de Vlaamse vleugel van ABVV spreekt van “een inbraak door fascisten”.

Bij ABVV was niemand bereikbaar voor verdere commentaar.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat het extreemrechts clubje rond Van Langenhove zulke fratsen uithaalt. Eerder verstoorden ze een betoging tegen de Europese asielpolitiek aan het Gravensteen in Gent al door een spandoek te vernielen en een Vlaamse leeuw omhoog te houden. Beide partijen gingen net niet op de vuist. Ook gingen ze verkleed als zwarte piet de straat op om een vuist te maken tegen politieke correctheid.

Het algemene discours van de vereniging is Vlaamsgezind, provocerend, anti-immigratie, gefocust op identiteit en armoede bij de autochtone bevolking.

De beelden:

Lees meer