Tijd om de Hula te dansen, want Pele is boos: na uitbarsting Kilauea ook zware aardbeving op Hawaï

Big Island, het grootste van de paradijselijke eilanden van Hawaï, is getroffen door meer dan 110 aardbevingen sinds donderdag de vulkaan Kilauea uitbarstte. Eén van die bevingen was de zwaarste in 40 jaar tijd. Kilauea wordt door de Polynesiërs gezien als het huidige thuis van Pele, de vulkaangodin uit Hawaïaanse legendes. 

Het epicentrum van de aardbeving met een kracht van 6.9 lag aan de zuidkant van de vulkaan Kilauea, waaruit gisteren al lava een woonwijk binnenstroomde. Daardoor zijn in ieder geval een huis en een ander gebouw verwoest. Honderden mensen zijn geëvacueerd.

Op sommige plaatsen viel de stroom uit. Er zijn verder nog geen berichten over schade. De noodtoestand was al uitgeroepen door de gouverneur van Hawaï, David Ige, vlak na de vulkaanuitbarsting. Daarnaast heeft hij de Nationale Garde ingeschakeld om de situatie in goede banen te leiden.

Spuwen

De Kilauea is sinds maandag onrustig en eerder deze week stroomde lava zo'n 16 kilometer in de richting van de bewoonde zuidoostkust van het eiland.

De jongste uren is de vulkaan lava aan het spuwen tot wel 30 meter hoog.

De Kilauea, een van de vijf vulkanen op het eiland, is sinds een grote uitbarsting in 1983 actief. Doordat de vulkaan regelmatig lava spuwt, geldt hij als een populaire trekpleister onder toeristen.

In het Hawaïaans betekent Kilauea trouwens "spuwen". Kilauea wordt gezien als het huidige thuis van Pele, de vulkaangodin uit Hawaïaanse legendes. Om Pele gerust te stellen wanneer ze "boos is", dansen ze op Hawaï de Hula.

De vulkaan ligt tegen de zuidelijke flank van een veel grotere vulkaan, de Mauna Loa. Mauna Loa's massieve omvang (4.169 meter) is in sterk contrast met die van Kīlauea, die maar 1.247 meter hoog is.

Vog en nieuw land

Al sinds 1983 is de Kīlauea voortdurend actief geweest vanuit de Puʻu ʻŌʻō-krater. Die spuwt sinds de uitbarsting op 3 januari 1983 continu lava, waardoor het de langst levende riftzone-uitbarsting van de laatste twee eeuwen is. Deze uitbarsting produceert lavastromen van elf tot twaalf kilometer en bestrijkt een gebied van 117 vierkante kilometer aan land. In de zee is door afkoelende lava al twee vierkante kilometer nieuw land ontstaan.

Er waren 45 uitbarstingen van Kīlauea in de 20e eeuw. In maart 2008 was er een explosie in de Halemaumau-krater - voor het eerst sinds 1924 - en sindsdien stoot de krater een grote hoeveelheid zwavelhoudend gas uit, die afhankelijk van de windrichting, sterke vog (smog door vulkaan) veroorzaakt op verschillende plaatsen op het eiland.

Zo ziet de de Puʻu ʻŌʻō-krater er normaal uit:

En dit gebeurde toen ie de laatste keer uitbarstte:

Momenteel spuwt de vulkaan lava tot 30 meter hoog:

© getty

Lees meer