Twee keer in amper één dag: nu ook motorcrosskampioen Eric Geboers verdronken nadat hij achter een hondje dook

In Mol hebben duikers het lichaam van voormalig motorcrosskampioen Eric Geboers geborgen. Die was sinds gisterenavond spoorloos. Hij dook vanop een speedboat een hondje achterna. Geboers kwam niet meer boven. Ook gisterenavond verdronk een man in Tilff toen hij zijn hond wou redden uit de Ourthe.

De Miramar in Mol is een voormalige zandontginningsput die tegenwoordig veel voor watersport wordt gebruikt. De 55-jarige Geboers dook omstreeks 22 uur gisterenavond een hond achterna die vanop de boot in het water was gesukkeld. Hij kwam niet meer boven.

“Er is gisterenavond een dramatisch ongeluk gebeurd”, vertelde de Molse burgemeester Paul Rotthier op Radio 1. “Er waren een aantal vrienden met een boot aan het varen. Op een gegeven moment is er een jong hondje om een onbekende reden in het water terechtgekomen. Eric Geboers is dat achterna gesprongen. Iemand van de aanwezigen heeft nog een reddingspoging ondernomen, maar is die al heel snel moeten staken, omdat het water heel koud was.”

"Realistisch zijn"

"Met de temperaturen die het water nu heeft, denk ik dat we realistisch moeten zijn en dat er weinig hoop is. We mogen geen voorbarige conclusies trekken, maar ik denk dat enig realisme op zijn plaats is”, vertelde de burgemeester nog.

Op de plaats van het incident op de vijver dropte de brandweer een boei en de bodem van de vijver werd gecontroleerd. Ook op de oevers werd gezocht, met schijnwerpers. Rond 02.30 uur werd de actie gestaakt. Vanochtend heeft de politie de zoekactie voortgezet. Omstreeks 14 uur werd bekend dat het lichaam van geboers was gevonden en geborgen.

Eric "The Kid" Geboers is een van de grootste namen in de Belgische motorcrossgeschiedenis. Hij werd vijf keer wereldkampioen en was de eerste ter wereld die het WK won in de 125, 250 en 500 cc. Op 5 augustus 1990 won hij het WK met zijn allereerste triomf op de Citadel in Namen en stopte hij - op zijn 28e verjaardag - met crossen.

Eric Geboers komt uit een echte motorcrossfamilie. Zijn oom was een actieve crosser, zijn oudere broer Sylvain won 14 GP's. Na zijn carrière richtte Eric Geboers een helikopterbedrijf op. Hij bleef actief in de motorcross, onder meer als teammanager bij het Suzuki-team van zijn broer Sylvain en organisator van GP's.

Nog één

In de Waalse plaats Tilff is gisterenavond trouwens een man omgekomen bij een poging zijn hond te redden uit een rivier. De hond overleefde het: die kon zelf terug op de kant klimmen, de man niet.

Hij was met zijn vrouw zijn hond aan het uitlaten toen het dier plots bij een dam in de Ourthe sprong. Hij sprong erachteraan en kwam in de problemen, terwijl de hond er zelf wel in slaagde om de oever te bereiken.

Voorbijgangers sprongen in het water en kregen de man op het droge. Reanimatie door hulpverleners mocht niet baten.

Op dezelfde plaats overleden vier jaar geleden ook twee duikers van de brandweer toen ze een zwaan in moeilijkheden probeerden te helpen.