'Thuis' neemt afscheid van oudgediende Luc Bomans

Met de dood van Luc Bomans nam de Eén-soap 'Thuis' gisteren afscheid van een van hun oudste personages. Acteur Mark Willems had zelf al een tijdje geleden aangekondigd dat hij uit de serie wou geschreven worden, maar toch kwam het overlijden van zijn personage Luc onverwacht.

De verhaallijn, en de bijbehorende exit, van Luc Bomans uit Thuis leek al een tijdje geleden mooi uitgestippeld. Luc zou euthanasie plegen maar wou nog een laatste roadtrip maken naar Valencia met zijn zoon Lowie en broer Frank. Maar Luc zal Valencia niet halen, want in de aflevering van afgelopen woensdag kon Lowie zijn vader niet meer wakker krijgen.

De makers slaagden er zo toch in een aangekondigd vertrek op een onverwachte manier te laten uitspelen. Met de exit van Luc Bomans, en acteur Mark Willems, verdwijnt meteen ook een van de langst dienende personage uit de Eén-soap. Na Renzo (Frank Van Erum) en Charité (Aïssatou Diop), is Luc het zoveelste belangrijke personage dat verdwijnt. Eerdere berichten dat ook Mayra (Muriël Bats) uit de serie zou verdwijnen, roept bij vele fans dan ook vragen op.

23 jaar

Luc zat al sinds 2015 gekluisterd aan een rolstoel. Bij een mislukte zelfmoordpoging in de seizoensfinale liep hij zware hersenschade op. Na meer dan twee jaar was er echter nog altijd geen verbetering gekomen in de situatie, en dat zinde Willems niet. "Ik had de makers twee jaar geleden al eens gevraagd om Luc na een realistische, maar logische revalidatie uit die rolstoel te halen", stelde Willems al in december van vorig jaar. "Ik vind het zo niet meer plezant, want ik kan met Luc geen kant meer op."

Na 23 jaar verdwijnt Luc dus uit Thuis. "23 jaar, dat is niet niks", weet ook Willems. "Op mijn laatste draaidag kreeg ik een warm applaus en namen we afscheid met een toost. Die waardering voelde goed." Mathias Vergels, die op het scherm de zoon van Luc speelt, was er het hart van in. "Tijdens onze scènes samen heeft hij me ook ontzettend veel geleerd. Daarvoor was een simpele blik al genoeg. Iemand die sinds jaar en dag je vader speelt, daar krijg je toch een speciale band mee", reageert Vergels aan HLN. "Het afscheid, na zijn laatste scène, voelde aan als iets onwezenlijk. We hebben allebei gehuild, weinig gezegd, elkaar omarmd."

De laatste scène van Willems zorgde voor een emotioneel moment op de set

Ook op sociale media werd er emotioneel gereageerd op het afscheid van Luc

Lees meer