Yes we can: Europese leiders dienen Trump van antwoord op top in Sofia

Op de Europese top in de Bulgaarse hoofdstad Sofia is beslist dat de EU vasthoudt aan de nucleaire deal met Iran. Dat was wel verwacht. Enigszins verrassender is dat Europa effectief snel maatregelen neemt om Europese bedrijven te beschermen die slachtoffer dreigen te worden van Trumps Iran-politiek.

Zo komt er een ­blokkeringsbepaling die Europese bedrijven verbiedt hun activiteiten in Iran op te schorten wegens de Amerikaanse sancties. Die blokkeringsbepaling verbiedt niet alleen gevolg te geven aan de Amerikaanse sancties maar ook aan eventuele uitspraken van Amerikaanse rechtbanken.

Zo’n blokkeringsbepaling kan wel degelijk werken: de EU gebruikte ze al eerder met succes in 1996, nadat de VS ­extraterritoriale sancties hadden ingesteld tegen bedrijven die handel dreven met Libië, Cuba en Iran.

Voorts eisen de Europese leiders dat Trump zijn dreiging om vanaf 1 juni hogere tarieven in te voeren op de import van Europees staal en aluminium terugtrekt. Pas als hij dat doet, kan er opnieuw gepraat worden over de export van meer vloeibaar gas vanuit de VS naar de EU bijvoorbeeld en over de verbetering van de wederzijdse markt­toegang voor industriële producten.

Lees meer