Deze smartphone doet wat de iPhone X niet kan: full-screen voorkant wordt toch waar

Een smartphone die helemaal geen knoppen meer heeft maar voor 99% bestaat uit scherm? Het lijkt een stijldroom die nooit uitkomt, maar Lenovo schijnt het nec plus ultra van de smartphones behaald te hebben. Of de telefoon ook op de markt komt, is nog niet zeker, maar wij laten je al even meekijken.

De iPhone X beloofde het, maar moest uiteindelijk toch toegeven dat het niet gelukt was: een smartphone afleveren waarbij de hele voorkant een scherm is. Volgens de vice-president van Lenovo, Chang Cheng, zou zijn bedrijf slagen waar Apple gefaald is. De Z5 die hij op een Chinese sociale media-site losliet, lijkt die droom waar te maken.

Geen kin

De afbeeldingen die lekten op Weibo tonen dus de Z5, die zelfs geen kinnetje zou hebben. Da's het stukje van je smartphone waar waarschijnlijk nog een paar (touchscreen)-knoppen opzitten. Dat heeft de iPhone X al niet meer. Dat was trouwens één van de innovaties van de laatste van Apple: daar verdwenen zelfs de randen.

Maar in scherp contrast tot wat de Lenovo Z5 belooft, had de iPhone X wel nog een oogje voor de TrueDepth-camera. Die had je 'nodig' voor Face-ID. Lenovo laat dat soort tech niet noodzakelijk achterwege, maar heeft blijkbaar wel een manier gevonden om de camera achter het scherm te integreren Dat zou meteen ook een extra beschermlaag voor je lens betekenen, maar vooral ook de symmetrie van de telefoon ten goede komen.

Meer scherm dan ooit

Eén nadeel ten opzichte van de iPhone houdt de Z5 wel: die zou nog steeds een randje hebben, maar globaal genomen gaat je relatieve schermhoeveelheid wel scherp omhoog. Tot 95 procent van de voorkant van je telefoon zou scherm zijn, tegenover 83%, zegt Business Insider.

Moeten we alvast beginnen sparen voor de Lenovo Z5? De tekeningen die online te vinden zijn, zijn duidelijk nog concepttekeningen, of de Z5 er zelfs maar komt, is dus helemaal nog niet zeker. Maar dat Lenovo ambitie heeft om de eerste all-screen-phone te maken, dat is nu wel zeker. Nu nog Apple voor blijven.

Lees meer