Hierdoor zijn de IJslanders de gezondste mensen op aarde

In de Engelse documentaire 'The World's Best Diet' gingen presentatoren Jimmy Doherty en Kate Quilton kijken wat de beste diëten ter wereld zijn. IJsland kwam als winnaar uit het programma, en wel door deze redenen. 

In de documentaire gingen de presentatoren kijken wat de eetgewoonten waren van de gemiddelde inwoner van elk land. Ze volgden hen wanneer ze boodschappen gingen doen en hun maaltijden klaarmaakten. Dit vergeleken ze uiteindelijk met de cijfers van diabetes, hart- en vaatziekten en obesitas.

Goud voor IJsland

Doordat IJslanders voornamelijk vers vlees, verse vis en verse zuivelproducten gebruiken, zijn zij de gezondste mensen op aarde. Vormen van diabetes, obesitas en hart- en vaatziekten komen amper voor.

Daarnaast is er amper luchtvervuiling en hebben de IJslanders gewoon ijzersterkte genen. De levensverwachting in IJsland voor mannen ligt dan ook rond de 81 jaar, het hoogste van de wereld.

Marshalleilanden gebuisd over heel de lijn

De IJslanders mogen trots zijn op zichzelf. Maar spijtig genoeg kan dat niet gezegd worden van de Marshalleilanden. Zij scoorden namelijk het slechts op de test. Dit komt omdat de inwoners voornamelijk leven van groenten uit blik, witte rijst en vettig vlees. Verse etenswaren zijn schaars op het eiland.

De oorzaak hiervan zijn de proeven met atoombommen die door de Amerikanen uitgevoerd werden op het eiland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Voor deze periode stonden de inwoners van het eiland bekend als jagers en verzamelaars. Ze hebben dus tijden van vers voedsel gekend, maar dit veranderde volledig toen de Amerikanen de jacht verboden en ze volledig afhankelijk werden van Amerikaans importvoedsel.

Bekijk hier een fragment uit de documentaire:

 

Lees meer