Spotify-gebruikers willen een functie waarmee ze artiesten kunnen blokkeren

Wie een artiest helemaal beu gehoord is en wil voorkomen dat die nog automatisch afgespeeld wordt, is eraan voor de moeite op Spotify. Het algoritme herkent niet wanneer je een artiest al lang niet meer hebt opgezocht of afgespeeld. Een probleem vinden een aantal gebruikers en daarom vragen ze op Twitter voor een functie om artiesten te blokkeren. 

Enkele Spotify Premium-gebruikers vragen op Twitter aan de streamingdienst om een nieuwe functie te maken waarmee je artiesten kan blokkeren. Want geef toe, we zijn allemaal wel al geïrriteerd geraakt, omdat die ene artiest die je niet meer wil horen opeens toch wordt afgespeeld.

Algoritme

Onze playlists en online nieuwsoverzichten worden steeds persoonlijker door algoritmes, die in theorie zouden moeten weten wat we leuk vinden en wat niet. Net om die reden is er veel irritatie bij de Spotify-gebruikers, want het algoritme van Spotify houdt daar geen rekening mee. We hebben dus niet de volledige controle over de muziek waar we naar luisteren.

De streamingdienst wordt massaal gebruikt en zeker als je Spotify Premium hebt verwacht je dat je alleen de muziek te horen krijgt die jij wil. Maar als je een artiest wil blokkeren zodat die niet meer in een playlist voorkomt, is eraan voor de moeite op Spotify. Je kan een artiest wel verwijderen uit een zelfgemaakte playlist, maar dat wil niet zeggen dat die artiest niet meer kan verschijnen in je Daily Mixes. Zelfs wanneer je een artiest niet bewust opzoekt of aanklikt kan die toch nog in een playlist terechtkomen.

#MeToo

Ook het hele MeToo-gebeuren doet gebruikers vragen naar een functie om bepaalde artiesten zelf te kunnen blokkeren. Eerder heeft Spotify R. Kelly al geschrapt uit playlists en niet meer weergegeven als ‘vergelijkbare artiest’, nadat hij door meerdere vrouwen werd beschuldigd van seksueel overschrijdend gedrag. Dit is deel van het nieuwe gedragsbeleid van de streamingdienst. Maar wat dan met artiesten zoals Chris Brown is wat enkele mensen zich afvragen op Twitter.

Blokkeren of verbergen

Het is dus niet mogelijk om een artiest te blokkeren of te verbergen. In oktober 2017 stond er op de community pagina van Spotify als dit bericht: “Na meerdere overwegingen hebben we beslist om op dit moment geen functie aan te bieden die de mogelijkheid geeft om artiesten of liedjes te blokkeren of te verbergen.”

Het is nog niet duidelijk waarom er op de verschillende streamingplatformen zo geen functie is ondanks dat er bij de gebruikers een grote vraag naar is.

Lees meer