Volgens Trump is de grizzlybeer niet langer een bedreigde diersoort, dus mag er terug op gejaagd worden

Donald Trump wil zoveel mogelijk verwezenlijkingen van zijn voorganger ongedaan maken en dat doet hij nu de jacht op grizzlyberen terug toe te laten. Volgens de Amerikaanse president is het niet langer een bedreigde diersoort.

Wat Barack Obama heeft gedaan, wil Donald Trump ongedaan maken. Dat heeft hij nog maar eens bewezen door de grizzlybeer van de lijst met bedreigde diersoorten te halen. Het was zijn voorganger die in 2016 de beer op die lijst liet plaatsen. Omdat de beer niet meer op de lijst staat, wil dat zeggen dat er terug op gejaagd mag worden.

700 beren in drie staten

Voor het eerst in 44 jaar werd de jacht op de beer opnieuw goedgekeurd. Jagers mogen 22 grizzlyberen neerschieten en doden in de regio ten oosten en ten zuiden van de nationale parken Yellowstone en Grand Teton. Een gebied dat verspreid is over de staten Wyoming, Montana en Idaho waar ongeveer 700 beren leven. In Wyoming is het al goedgekeurd, Idaho zal in september toestemming geven en de staat Montana heeft nog niks goedgekeurd.

Protest

De beslissing om de grizzlybeer van de lijst van bedreigde dieren te halen komt er na een rapport van de Fish and Wildlife Service van de VS dat aangeeft dat het aantal beren terug gestegen is ten opzichte van de voorbije jaren, dat schrijft The Independent. Daardoor zou het niet langer nodig zijn om de dieren te beschermen.

Milieuactivisten klagen de Amerikaanse overheid aan om zo te proberen de grizzlybeer terug op de lijst te zetten met als argument dat klimaatveranderingen en jacht nog altijd de dieren bedreigen. Omdat de beren zich niet snel voortplanten, blijft het aantal vrij laag met een totaal van 2.000 in de Verenigde Staten.

De regels van Obama

Ryan Zinke, de Amerikaanse minister van Binnenlandse Zaken, is de drijvende kracht achter de afschaffing van heel wat regels die de administratie van Donald Trump wil schrappen. Al die regels zijn ingevoerd door Barack Obama. Het gaat onder andere over ‘onmenselijke’ jaagtechnieken, het doden van wolven en hun jongen in hun hol, zwarte beren opjagen met honden.

Eerder werd het verbod om slagtanden van olifanten in te voeren al opgeheven, ook een regel die ingevoerd werd door Obama. Amerikanen mogen slagtanden van olifanten uit Zimbabwe en Zambia laten invoeren, ook al staat de olifant al sinds 1979 op de lijst van bedreigde diersoorten.

Lees meer