HAEVN: "Onze muziek kan over de hele wereld reizen"

!

Dit artikel werd gemaakt door een van onze bezoekers. Wil je reageren of zelf een artikel schrijven in onze Zoo, be our guest! Lees hier het hoe/wat/waar of begin er meteen aan.

Op 25 mei brengt het Nederlandse duo Marijn van der Meer (34) en Jorrit Kleijnen (31) – beter bekend als HAEVN – hun debuutalbum ‘Eyes Closed’ uit. Hun nummers werden onder meer gebruikt in populaire Netflix-series ‘Royals’ en ‘Riverdale’. Nu hopen ze om de rest van Europa kennis te laten maken met hun filmische sounds.

HAEVN werd in 2015 opgericht in Amsterdam. Een succesvolle eerste clubtour leverde hen een hoop internationale aandacht op. Met hun eerste album hopen Jorrit en Marijn nu een vervolg te breien aan het voorlopige succesverhaal van HAEVN. Vrijdag was de groep in Antwerpen om kennis te maken met België.

De naam van de groep heeft alleszins een speciale betekenis. “HAEVN is een samenstelling van haven en heaven,” begint Marijn, “toen we ons eerste nummer uitbrachten, associeerden vele mensen het met ‘hemels’ en ‘thuiskomen’. Dan was de keuze snel gemaakt; een (thuis)haven en de hemel in één woord.”

Filmmuziek

Filmcomponist Jorrit Kleijnen en singer-songwriter Marijn van der Meer werden samen doelbewust in een studio gezet. De combinatie van filmische sounds en een krachtige stem zorgde voor het gewenste resultaat. “Onze muziek werd meteen opgepikt en kwam terecht in verschillende iTunes lijsten over heel Europa,” vervolgt Jorrit, “we hebben geprobeerd om het vervolg niet te overhaasten omdat we zelf niet goed wisten wat dat vervolg zou moeten zijn.”

“Het nieuwe album was ook voor onszelf een lange zoektocht naar een eigen muzikale identiteit. We kijken met veel interesse naar artiesten zoals The XX en Agnes Obel. Die zijn zichzelf gebleven, en dat is voor ons ook heel belangrijk. We willen bovendien altijd het contact met de concertbezoeker kunnen behouden. Als iemand op het einde van een concert komt vertellen hoe ze alles ervaren hebben, doet ons dat nog steeds heel veel.”

HAEVN wil iedereen bereiken met hun muziek. Een specifieke doelgroep hebben ze niet, hun muziek is toegankelijk voor alle generaties. “We zien mensen van 15 jaar op onze concerten verschijnen, maar evengoed mensen van 60 jaar,” vervolgt Marijn, “uiteindelijk zijn we zelf onze doelgroep. We vinden het belangrijk dat we onze muziek in de eerste plaats zelf leuk vinden”.

Experimenteren

De muziek van HAEVN is uniek; een combinatie van hoop, troost en lichtvoetige frustraties. het beperkt aantal nummers dat ze schreven werd meteen opgepikt door internationale series als ‘Royals’ en ‘Riverdale’. Marijn en Jorrit willen nu vooral experimenteren, en uitzoeken waar hun muzikale identiteit ligt. “We zoeken alle kanten op die we mooi vinden,” vult Jorrit aan, “het valt niet echt in één hokje te plaatsen. Met de krachtige stem van Marijn kan je steeds blijven experimenteren (lacht).”

Of we HAEVN binnenkort in België mogen verwachten is nog niet duidelijk. Het duo wordt steeds populairder in Frankrijk, Engeland en andere Europese landen. “In Nederland spelen we nog op een aantal festivals deze zomer. We hopen natuurlijk om zo snel mogelijk naar België te komen, maar we hebben nog een lange weg te gaan,” besluit Jorrit.

© 2018 – StampMedia – Joppe Nuyts