Dan toch topontmoeting tussen Noord-Korea en VS? Kim Jong-un nog steeds bereid om te praten

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un wil nog steeds graag een meeting houden met Amerikaans president Donald Trump. Die had hun ontmoeting afgelopen week opgeblazen omdat Pyongyang in zijn ogen vijandige uitspraken gedaan had. Niet veel late had de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in een onaangekondigde ontmoeting met Kim en komt Moon met het nieuws naar buiten.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft tegen de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in gezegd dat hij nog steeds bereid is om met Amerikaans president Trump in gesprek te gaan in Singapore op 12 juni. Trump annuleerde de ontmoeting omdat de Noord-Koreaanse viceminister voor Buitenlandse Zaken Choe Son Hui in zijn ogen vijandige uitspraken deed over de VS.

Trump lijkt nu zijn kar te keren en reageerde tot nu toe al positief om de nieuwe ontmoeting tussen Noord- en Zuid-Korea in de gedemilitariseerde zone Panmunjeom. “Het vordert erg goed", zei Trump. "We bekijken nog steeds 12 juni in Singapore. Dat is nog niet veranderd. We zullen zien wat er gebeurt.” Daarmee houdt Trump dus duidelijk nog zijn mogelijkheden open. Dat meldt de Britse krant The Guardian.

Toenadering Noord en Zuid

Kim en Moon knuffelden elkaar en ze spraken af om elkaar “in de vaak te ontmoeten om de dialoog vlot te maken en om wijsheid en inspanningen samen te voegen”. De eerstvolgende meeting staat al op 1 juni gepland. Kim bedankte Moon voor “de grote inspanningen die hij heeft gemaakt voor de op 12 juni geplande top tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten".

Kim zou volgens Moon zijn “vastberaden wil” getoond hebben voor de “historische" gesprekken.

Rusland en Japan

De Russische president Vladimir Poetin en de Japanse premier Shinzo Abe hebben gisteren samengezeten in Moskou. Poetin riep er op om terughoudend te zijn in het conflict tussen Noord- en Zuid-Korea. Hij zei dat het niet tot een nieuwe confrontatie mag komen en dat er in de regio “een sfeer van vrede” moet komen. Dat meldt het Russische persbureau TASS.

Het Kremlin heeft redelijk goede contacten met Noord-Korea en Japan voelt zich bedreigd door Pyongyang wegens hun kernprogramma. “Rusland en Japan zullen nauwe contacten onderhouden, opdat Noord-Korea de goede richting opgaat”, zei Abe nog. Daarmee spoort hij spoort Noord-Korea aan om over te gaan tot een volledige denuclearisering.

Lees meer