Wat kan je doen tegen migraine? Laat je niets wijsmaken, er is medicatie voor

Migraine, daar valt niets aan te doen? Niks van aan: behalve het nieuwe medicijn tegen migraine, zijn er nog heel wat middeltjes die je kunnen helpen. Je hoeft natuurlijk niet elke migraine met de grote middelen neer te schieten, maar wie echt regelmatig last heeft, moet zich niet met een kluitje in het riet laten sturen: er is hulp en die kan je krijgen. 

1. Levensstijl

Zoals veel migrainepatiënten weten, is je levensstijl bepalend voor je migrainepatroon. Dat kan zo'n beetje alle richtingen uit, dus één van de eerste dingen die veel migrainepatiënten doen, is een hoofdpijndagboek bijhouden. Veel voedingsmiddelen kunnen een trigger zijn voor migrainepatiënten (vaak voorkomend zijn rode wijn, chocolade en alles met caffeïne) maar ook het weer kan een migraine-aanval doen starten (bijvoorbeeld als het gaat onweren.)

Natuurlijk kan je niet je hele leven omgooien om elke migraine-aanval te omzeilen. Andere, natuurlijke factoren, zoals je menstruatie, kunnen ook een invloed hebben en daar doe je dus niks aan (al kan het nuttig zijn om aan je arts te vragen om een andere anticonceptiepil).

En ja, ook sporten kan effect hebben op je migraine. Migrainepatiënten die regelmatig sporten, krijgen gemiddeld minder aanvallen. Maar gaan sporten als je hoofdpijn hebt, is een slecht idee. Wie echt veel aanvallen heeft, moet sowieso naar de dokter.

2. Eerste medicatie

Natuurlijk moet je niet bij elke migraine-aanval reageren met een bazooka. Paracetamol, ibuprofen en medicatie die je gewoon zonder voorschrift kan krijgen, kunnen je al veel vooruit helpen. Die twee zijn dan ook de belangrijkste hulpjes als je migraine de kop opsteekt. De eerste stap is dan een gewone pijnstiller. Van welk merk je die neemt, dat blijft wat testen. Sommige mensen reageren heel goed op een combinatie van de twee, anderen moeten weer opletten voor hun maag.

Er blijven sowieso wel een aantal richtlijnen van kracht als je migraine wil bestrijden met medicatie die je los kan krijgen. Zo neem je die bij het eerste teken van een aanval, zodat de migraine niet kan escaleren. Daarnaast mag je ook niet over de schreef gaan: wie té regelmatig medicatie moet nemen, kan ook daarvan hoofdpijn krijgen. Uiteraard moet je je ook aan de maximale dosis houden en bij twijfel altijd de dokter raadplegen.

3. Naar de neuroloog

Wanneer heb je nu nood aan specialistische hulp? Als je meer dan twee aanvallen per maand hebt, wordt het misschien tijd voor de huisarts of zelfs voor de neuroloog. Laat je niet met een kluitje in het riet sturen: er bestaat wel degelijk medicatie die kan helpen tegen migraine. De neuroloog kan beoordelen of je ook geholpen zou zijn met extra, zwaardere medicatie.

Breed gesproken komt speciale medicatie in twee vormen: preventieve en reactieve. De medicatie die je kan nemen op het moment dat je aanval al bezig is, is bijvoorbeeld een triptaan. Dat is dan ook één van de medicijnen die je voorgeschreven kan krijgen. Triptanen kunnen wel wat bijwerkingen hebben, maar ze zijn efficiënt voor veel migrainepatiënten.

Preventief

Andere medicijnen werken preventief. Betàblokkers reguleren je hartslag en je bloeddruk en kunnen daardoor helpen. Ze hebben wel wat nevenwerkingen en je kan pas na een paar maanden zien of ze effect hebben, maar als ze werken, verminderen ze het aantal aanvallen dat je krijgt.

Daarnaast bestaat er nog andere, zwaardere, preventieve medicijnen. Die zijn niet allemaal even efficiënt maar kunnen bijvoorbeeld invloed hebben op de bloeddoorstroming in je hersenen. Maar hoe zwaarder de medicatie, hoe zwaarder de neveneffecten. Toch zijn er tientallen manieren om ervoor te zorgen dat je minder migraine krijgt.

4. Het migrainemedicijn?

De laatste tijd stond er heel wat in de kranten over de uitvinding van hét migrainemedicijn. Want hoewel er best wat middeltjes zijn om migraine tegen te gaan, is er nog geen sluitende oplossing voor migrainepatiënten. Niet alle medicatie werkt voor iedereen en daarenboven is de meeste medicatie eigenlijk ontwikkeld voor een ander doel, zoals epilepsie of als anti-depressivum. Maar Aimovig, zoals het medicijn heet, is geen wondermiddel.

Om te beginnen is Aimovig getest op chronische migrainepatiënten (gemiddeld meer dan 15 migrainedagen per maand). Zij kregen gemiddeld één of twee dagen minder migraine dan zij die een placebo kregen. Ook voor mensen met minder stevige migraine leek Aimovig één of twee dagen minder migraine op te leveren. Hoopvol dus, maar voor wie 15 dagen migraine heeft is het dus zeker nog geen wondermiddel.

Daarbij komt nog de vraag of Aimovig ook terugbetaald zal worden. In de Verenigde Staten zette Novartis de prijs op zo'n 6.900 dollar per maand, bijna vijfhonderd dollar per maand. Dat is behoorlijk veel geld voor mensen die uiteindelijk niet volledig van hun migraine verlost zijn.

Lees meer