Maakt Rusland massaal straathonden af voor het WK voetbal?

Rusland mag dit jaar het WK voetbal ontvangen en dat wil zeggen dat de steden opgeruimd moeten worden. Dierenrechtenactivisten zijn bang dat honden in de Russische steden met honderden worden neergelegd, ten voordele van een clean imago als koning voetbal in het land is. 

In de elf Russische steden waar het WK voetbal zal plaatsvinden, struinen elke dag ongeveer twee miljoen honden rond. Rusland zou die zwerfhonden bij voorkeur van de straten halen tegen de tijd dat de toeristen, teams, officials en fans toestromen. Precies hoe dat moet gebeuren, daar schijnen vooral richtlijnen over te bestaan. Dierenrechtenorganisaties vrezen dan ook dat veel honden niet 'geneutraliseerd' maar geëuthanaseerd zullen worden.

Privébedrijven moeten steriliseren

In principe wordt het aantal zwerfhonden in Rusland gecontroleerd en ingedamd door private bedrijven die een aanbesteding moeten indienen. Het aantal contracten is dit jaar blijkbaar wel gestegen. Officieel moeten die onderaannemers ervoor zorgen dat de honden ergens worden ondergebracht, gesteriliseerd en nadien terug losgelaten.

Maar nu Rusland extra veel druk zet op de aannemers om de honden van de straat te halen, is er een steeds groeiend plaatstekort in de asielen. Sommige Russen maken van de situatie gebruik om hun eigen privéwoningen aan te bieden, zodat de honden onderdak kunnen krijgen. Zo kunnen ze flink wat extra roebels verdienen, maar daarmee verdwijnt de controle op de dieren ook wel grotendeels.

Want een hond laten registreren, onderdak geven en opereren kost natuurlijk een flink stuk meer dan 'm gewoon (op een niet-humane manier) euthanaseren. En net voor die goedkopere oplossing zijn dierenrechtenorganisaties bevreesd. Russische officials ontkennen dat er op grote schaal euthanasie wordt uitgevoerd, al lekte er soms toch iets uit overheidskringen, zegt The Guardian.

Goedkope euthanasie

Vladimir Burmatov, het hoofd van het Russische parlementaire comité over ecologie en milieubescherming, liet nog optekenen dat hij geschrokken was de omstandigheden in de asielen. "Verhongerende honden, en een grote hoeveelheid van hen wordt omgebracht voor minder dan twee euro elk." Die prijs laat ook blijken dat het niet om geijkte euthanasieprocedures gaat. Het bedrijf in kwestie zou gespecialiseerd zijn in afvalophaling, niet in dierenopvang.

Bij de Olympische Spelen in Sochi was ook al duidelijk geworden dat de straathonden massaal uit het zicht van de toeristen werden gehouden. Daarbij werden de zware middelen niet geschuwd. Basya Service, een bedrijf dat toendertijd vier contracten had om dieren te huisvesten en waar nodig te euthanaseren, heeft ook nu een contract voor zo'n 3.500 honden. Zij beweren alles volgens het boekje te doen.