E3 2018: de grootste onthullingen van Bethesda

De E3-beurs, de grootste gameconferentie ter wereld, is eigenlijk nog niet begonnen, maar toch hebben verschillende bekende producenten hun nieuwe games al voorgesteld. EA was zaterdag al aan de beurt, maar zondag stelden ook Microsoft en Bethesda hun nieuwe games voor. Een aantal iconische games krijgen een vervolg en Bethesda lanceert z'n eerste grote nieuwe franchise in 25 jaar.

Electronic Arts kondigde zaterdag al hun nieuw FIFA-game aan, dat met de toevoeging van de Champions League grote concurrent Pro Evolution Soccer een zware klap uitdeelt (lees hier meer over FIFA 19). Maar gisteren waren er nog twee grote producenten die hun plannen uit de doeken deden: Microsoft en Bethesda. Wat Microsoft allemaal van plan is, kan je hier lezen. Maar dus ook Bethesda onthulde z'n nieuwe games, en daar zaten enkele kleppers tussen. Een overzicht.

Doom Eternal

 

Met Doom Eternal blaast Bethesda de iconische Doom-franchise opnieuw leven in. Doom Eternal zal een vervolg zijn op de Doom-reboot uit 2016 en belooft hel op aarde. De reboot was dan wel een beetje verschillend van de originele games, toch lijken oude Doom-fans hun hart weer te kunnen ophalen in deze nieuwe klassieker.

Fallout 76

 

Dat Bethesda met een nieuwe Fallout-game zou komen, was al geweten. Maar toch kwamen ze nog met groot nieuws, want Fallout 76 zal eind dit jaar al in de winkelrekken liggen: 14 november werd aangekondigd als releasedatum. Fallout 76 zal een prequel zijn op de vorige games maar zal wel vier keer zo groot zijn in omvang als z'n voorganger, Fallout 4 (lees hier de lovende review voor Fallout 4). De game zal naast een singleplayer ook een multiplayer-modus hebben.

Wolfenstein

 

Er was ook meer Wolfenstein-nieuws, want de gameproducent is aan het werken aan een nieuw hoofdstuk in de franchise, Wolfenstein: Youngblood. We schakelen met Youngblood van de sixties naar de eighties voor een co-op game. Het lijkt erop dat we in de nieuwe game in de huid zullen kruipen van de twee dochters van B.J. Blazkowicz, het hoofdpersonage uit de vorige games.

Bethesda bewees de afgelopen jaren dat het de Wolfenstein-sfeer van weleer perfect onder de knie heeft. De laatste in de reeks, Wolfenstein 2: The New Colossus, was alles dat je van een Wolfenstein-game verwacht: verstand op nul en knallen (lees hier onze review van misschien wel de beste telg in de moderne Wolfenstein-reeks). De verwachtingen voor Youngblood liggen wat ons betreft dan ook heel hoog.

Bethesda zal daarnaast ook gaan experimenteren met VR-games. Naast Prey krijgt ook Wolfenstein een VR-versie: Wolfenstein: Cyberpilot. Daarin speel je een hacker die nazi-robots zal kunnen overnemen. En zeg nu zelf, wie wil er nu niet eens in de huid van pakweg een Panzerhund kruipen? Wolfenstein in VR? Dat wordt totale chaos ... wij kunnen al niet meer wachten!

Elder Scrolls

 

Maar de grootste verrassing van Bethesda moet toch wel Elder Scrolls 6 geweest zijn. Dat er een vervolg zou komen op het hyperpopulaire Skyrim (dat al uitkwam in 2011) was te verwachten, maar tot nu was er nog geen enkel teken gegeven dat er ook echt een nieuwe game in ontwikkeling was. Voorlopig blijft het bij een korte teaser (waarin hoegenaamd niets te zien is), maar dat alleen al is genoeg om fans van de befaamde Elder Scrolls-reeks te doen likkebaarden.

 

Al was dat niet de enige Elder Scrolls-aankondiging. Bethesda brengt z'n iconische RPG namelijk naar het mobiele platform. Met Elder Scrolls: Blades wil het console graphics aanbieden op je smartphone.

Starfield

 

Het waren echter niet alleen sequels en prequels bij Bethesda, want de producent kondigde z'n eerste nieuwe franchise in 25 jaar aan: Starfield. Volgens producer Todd Howard stond Starfield al jaren op het lijstje van mogelijke games maar maakt Bethesda er nu eindelijk ook echt werk van (Bethesda vroeg zo vijf jaar geleden al een patent aan voor Starfield).

Echt veel kon Howard echter nog niet verklappen over hun nieuwe franchise, behalve dat het een sci-fi-singleplayer game zou worden. De, opnieuw heel korte, teaser voelt alvast enorm episch aan, al krijgen we ook nu weer nagenoeg niets te zien. Het lijkt erop dat Starfield nog maar net in ontwikkeling is gegaan, dus verwacht de game nog niet snel in de rekken. Waarschijnlijk zullen we ook moeten wachten tot E3 2019 voor meer informatie. Maar dat Bethesda voor het eerst in 25 jaar een nieuwe franchise lanceert, doet het beste verhopen!

Lees meer