Opnieuw tienduizenden besmette eieren met fipronil aangetroffen

In Duitsland zijn opnieuw besmette eieren met fipronil aangetroffen. Het zou gaan om ongeveer 73.000 eieren die werden verkocht in zes deelstaten, verspreid over heel het land. De eieren zouden afkomstig zijn van een biologische kippenboer uit Nederland.

De eieren zijn inmiddels uit de schappen gehaald. Ze waren geleverd van 17 mei tot 4 juni, en een deel was al verkocht aan consumenten. Het Duitse ministerie van Landbouw zegt dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid.

Nederland en België hadden vorig jaar te maken met een groot fipronilschandaal, waarbij het giftige bestrijdingsmiddel via het stalreinigingsbedrijf Chickfriend in de eieren terecht was gekomen. In totaal werd de stof in producten in 45 landen aangetroffen.

Schandaal

Het feit dat deze voor mensen toxische stof niet systematisch door de Belgische en Nederlandse controleorganen werd opgespoord maar pas na een eigen interne controle door een Belgisch pluimveebedrijf werd ontdekt, lokte grote publiekelijke verontwaardiging uit.

De laattijdige, gebrekkige en tegenstrijdige communicatie van zowel het Belgische Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) als de Nederlandse Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zorgden voor verwarring en onrust bij politici, consumenten(organisaties) en pluimveehouders. De handel in eieren werd hierdoor ernstig getroffen.

Lees meer