WK-fanzone die diversiteit in het voetbal wou vieren onder druk van Russische overheid tegengehouden

In het Russische Sint-Petersburg is de opening van een fanzone voor het WK, waar diversiteit in het voetbal in de belangstelling zou worden gezet, tegengehouden. Op het laatste moment trok het bedrijf dat de locatie voor de fanzone verhuurde zich zonder enige verklaring terug. Ze hebben geen harde bewijzen, maar de organisatoren weten het zeker: dit is een politieke aanval van de conservatieve politieke machthebbers in Rusland.

De fanzone moest een "safe space" gaan worden waar diversiteit in het voetbal centraal zou staan, maar de opening van het Divserity House in Sint-Petersburg wordt nu al dagenlang tegengehouden. Initieel stond die opening gepland voor afgelopen donderdag, voor de openingswedstrijd van het WK. De dag voor het Diversity House de deuren zou openen, kregen de organisatoren te horen dat ze een andere locatie moesten zoeken. "Ze vroegen ons redelijk bruut om te vertrekken, schakelden de elektriciteit uit en gaven geen enkele verklaring", stelt Elena Belokurova, een activiste, aan The Guardian.

FIFA

In tegenstelling tot in Sint-Petersburg kon het Diversity House in Moskou wel gewoon opengaan. Daarbij waren zelfs vertegenwoordigers van de Russische overheid en wereldvoetbalbond FIFA aanwezig. Met die Diversity Houses wilden een groep ngo's de prestaties van minderheden in het voetbal vieren. Naast affiches die vrouwen, etnische minderheden en vluchtelingen in het voetbal in de bloemetjes zetten, zouden er ook debatten worden gehouden over verschillende rechtenkwesties in het voetbal.

De organisatoren komen er pas nu mee naar buiten, enkele dagen na de start van het WK en dus ook de geplande opening, omdat ze ondertussen nog hebben geprobeerd om achter de schermen tot een oplossing te komen. Maar zelfs druk van de FIFA kon hen niet helpen.

Sint-Petersburg

Er zijn geen zware bewijzen, maar alles wijst erop dat dit een politieke zet is. "Dit is een politieke aanval die aantoont hoe debatten over mensenrechten door de krachtige conservatieve politieke machten in Rusland worden beknot", meent Piara Powar, directeur van een van de organiserende ngo's. Hij wijst daarvoor op de lange geschiedenis van "ongelegen" organisaties die moeten sluiten of verstikt worden, vooral in Sint-Petersburg. Dat zelfs een tussenkomt van de wereldvoetbalbond FIFA niet mocht baten, zegt volgens Powar genoeg.

"De manier waarop het Diversity House tegengehouden wordt, komt verschillende organisaties in Sint-Petersburg bekend voor", stelt Powar. "Zij herkennen het als een manier waarop de stad activiteiten die niet in hun politieke plaatje passen stilleggen."

Dat net de fanzone in Sint-Petersburg wordt tegengehouden, is geen verrassing. De stad treedt traditioneel hard op tegen LGBT-organisaties en houdt er een uiterst conservatief beleid op na. Het is daarmee ook niet de enige stad in Rusland, dat al langer met een racisme- en discriminatieprobleem kampt. Net daarom wouden de ngo's achter de Diversity Houses minderheden in de belangstelling zetten, maar dat wordt nu dus tegengehouden.

EK 2016

Voorlopig blijft de wereldbeker gespaard van grote incidenten (lees hier hoe de Russische politie dat wil blijven voorkomen). Al blijft het toch bang afwachten tot de wedstrijd van de Engelsen op maandag. Ook op het EK in 2016 kwam het tot bloederige confrontaties tussen Russische en Engelse supporters (bekijk hier nog eens de beelden van de rellen). Het aantal Engelse supporters dat zal afzakken naar Rusland ligt echter wel een pak lager dan in Frankrijk, waarschijnlijk deels door de vele geruchten van aankomende rellen.

Lees meer