Migrantenschip Aquarius dat door Italië en Malta geweigerd werd, aangekomen in Valencia

Het eerste Italiaanse schip met migranten van de Aquarius, een ngo-boot met meer dan 600 vluchtelingen uit Afrika aan boord, is aangekomen in Valencia. Zowel Italië als Malta hadden de boot botweg geweigerd. Spanje, dat nog nooit zoveel migranten in één keer heeft opgevangen, biedt nu dus redding. "Terwijl anderen langs de zijlijn staan toe te kijken, heet Spanje deze mensen welkom", stelt de secretaris-generaal van het internationale Rode Kruis.

Het Italiaanse kustwachtschip Dattilo kwam net voor 7.00 uur deze ochtend aan in de Spaanse havenstad Valencia, dat meldt het persagentschap AP. Later zullen ook nog de Aquarius zelf en de Orione, een ander schip van de Italiaanse kustwacht, hun opwachting maken.

Matteo Salvini

Door de 629 vluchtelingen op te nemen, doet Spanje nu wat Italië en Malta ronduit weigerden. De Aquarius, een boot van de ngo SOS Mediterrannee, werd vorige zaterdag voor de kust van Sicilië tegengehouden. "Vanaf vandaag zal Italië beginnen met 'neen' te zeggen tegen mensensmokkelaars, en 'neen' tegen de business van illegale migratie", schreef Matteo Salvini, de leider van het Italiaanse en extreemrechtse Lega Nord toen op z'n Facebook. "Wij sluiten onze havens", liet hij ook nog weten op Twitter.

Hij verwees daarmee de boot door naar Malta, maar dat land heeft nog nooit vluchtelingen opgenomen en maakt ook geen aanstalten daar verandering in te brengen. "Malta heeft de reddingsoperaties niet gecoördineerd en heeft niet de middelen of capaciteit om vluchtelingen op te nemen", reageerde de Maltese regering.

Rode Kruis

Spanje biedt de 629 immigranten, waaronder 123 onbegeleide minderjarigen, elf andere kinderen en zelfs zeven zwangere vrouwen, nu redding. "Terwijl anderen langs de zijlijn staan toe te kijken, heet Spanje deze mensen welkom", stelde secretaris-generaal van de internationale Federatie van het Rode Kruis, Elhadj As Sy, gisteren. "Zonder deze hulp zou geen enkele van deze migranten morgen (vandaag, red.)de Spaanse kust leven bereiken."

Lees meer