Trump kondigt eigen 'ruimteleger' aan: niet alleen ruimte verkennen maar domineren

De Amerikaanse president Donald Trump zit met z'n hoofd in de wolken. Hoger nog, om specifiek te zijn: Trump wil een ruimteleger, een speciale afdeling van het leger om de nationale veiligheid van de VS ook buiten de grenzen van de aarde te verdedigen. Binnen het leger is er betrekkelijk weinig animo voor Trumps plannen.

Terwijl de hele wereld Trump bekritiseerde omwille van z'n anti-immigratiebeleid, heeft de Amerikaanse president andere dingen aan z'n hoofd. Het leger bijvoorbeeld: daar moet op bespaard worden, maar toch wil Trump een space army, een ruimteleger. Want de ruimte verkennen is mooi, de gevaren ervan inschatten is beter, aldus de president. "Ik heb aan het Pentagon gevraagd om onmiddellijk te beginnen met het opstarten van een Space Force, als een zesde onderdeel van het leger", verklaarde Trump daarover.

Kwestie van veiligheid

Uiteraard hebben de Amerikanen al een ruimte-agentschap: NASA. Maar NASA heeft een budget dat een specifiek doel heeft: twintig miljard gaat elk jaar naar het begrijpen en verkennen van de ruimte. Maar da's dus niet genoeg, Trump wil niet alleen deep space verkennen, hij wil er winnen en ervoor zorgen dat de Verenigde Staten de ruimte kunnen domineren. "Onze toekomst buiten de aarde is niet alleen een kwestie van nationale identiteit maar ook een kwestie van veiligheid", klonk het.

Het idee van een Space Force is niet nieuw, in maart speechte Trump er al over tijdens een militair evenement in Californië: "De ruimte is een plaats waar oorlog uitgevochten wordt, net zoals het land, de lucht en de zee. We kunnen dus een ruimteleger uitbouwen." Iets later op de maand illustreerde Trump wat hij precies bedoelde in een toespraak voor het West Point football team in het Witte Huis. "Ik zeg het jullie nu. We worden echt groot in de ruimte, zowel militair als op andere manieren en we denken echt na over een ruimteleger."

Onder de luchtmacht

Dat zou er nu dus moeten komen, al weet niemand precies hoe dat eruit moet gaan zien. Het lijkt er wel op dat het ruimteleger deel zal gaan uitmaken van de luchtmacht, al zijn ze daar niet allemaal even enthousiast over als de president. De minister van Defensie zelf, John Mathis, verklaarde "dat hij tegen een ruimteleger is op het moment dat er net bespaard wordt op de vaste kosten en we meer focussen op samenwerkingen met andere legers."

Maar of dat ruimteleger dan effectief onder de vleugels van de Air Force komt, is ook niet duidelijk. "We zullen de luchtmacht hebben, en dan de ruimtemacht, los van elkaar maar gelijk", zei Trump daarover. "Het is zo belangrijk voor onze psyche, we willen niet dat China en Rusland ons hierin gaan leiden."