Trump wil VS terugtrekken uit VN-Mensenrechtenraad na onenigheid over hard immigratiebeleid en Israël

De Amerikaanse regering wil dat de VS uit de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties. Het kabinet van de Amerikaanse president Donald Trump vindt dat de raad hypocriet en bevooroordeeld is tegenover Israël. De raad tikte Washington op de vinger omdat het illegale migrantenkinderen opsluit in kooien.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en de Amerikaanse VN-ambassadrice Nikki Haley zullen de terugtrekking bekendmaken in de Amerikaanse hoofdstad Washington. Dat meldt persbureau Bloomberg.

De Trump-administratie kreeg gisteren scherpe kritiek in de raad wegens van haar harde immigratiebeleid. De hoge commissaris voor de mensenrechten confronteerde de Amerikanen met het feit dat ouders van hun kinderen gescheiden worden nadat ze de grens illegaal oversteken. Die noemt dat "gewetenloos".

Zowel de Amerikaanse regering als de Verenigde Naties hebben nog niets officieel gecommuniceerd.

Harde beelden

Er zijn pas beelden gelekt waarop aan de Amerikaans-Mexicaanse grens duizenden kinderen van hun ouders gescheiden worden en kinderen in kooien worden opgesloten. Er is opgeroepen om op zaterdag 30 juni in Washington een grootse betoging te houden tegen het migratiebeleid van Trump onder de naam ‘Family separation protest’. Trump zelf blijft herhalen dat "de Democraten het probleem zijn".

VS trekt Israël-kaart

De Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley noemde de Mensenrechtenraad een jaar geleden al een "onophoudelijke, ziekelijke campagne" tegen Israël en trok toen al het lidmaatschap van de VS in vraag. Ze pleitte voor hervormingen en het stoppen van de "chronische anti-Israëlhouding".

Zo is Washington er niet mee akkoord dat er over de schendingen van de mensenrechten door Israël in de Palestijnse gebieden gesproken wordt in de raad. Onderhandelingen over hervormingen liepen spaak met een waarschijnlijke terugtrekking tot gevolg.

Lees meer