Saoedische vrouwen mogen vanaf vandaag autorijden, voogdijschap blijft wel

Vanaf vandaag mogen vrouwen in Saoedi-Arabië doen wat ze in de rest van de wereld al mochten: met de wagen rijden zonder dat ze daar toestemming voor nodig hebben van hun man. Een belangrijke stap, maar het voogdijschap in Saoedi-Arabië is nog niet helemaal afgeschaft, al mogen vrouwen wel al zelf medische beslissingen nemen.

Het heeft lang geduurd en 't is bijna ondenkbaar voor Belgische vrouwen, maar in Saoedi-Arabië mogen dames nu ook de baan op. Een opluchting voor velen onder hen, maar wellicht ook voor de mannen. 't Is namelijk niet in elk gezin evident om een privéchauffeur of automaatje te voorzien. Da's nu dus niet meer nodig: vanaf vandaag gaan ook vrouwen er de baan op.

Geen abaya meer

Een grote stap vooruit voor het land, zonder twijfel en 't is niet de enige. Tijdens het WK kon je de Saoedische vrouwen voor het eerst zien supporteren, want ze mogen nu in stadions binnen. Vrouwen mogen nu ook alleen naar de cinema, die zijn heropend, en de abaya, het zwarte lange traditionele kleed, is niet meer verplicht.

Maar zelfs met de organisatie van concerten (ook nieuw in het land) blijft er ruimte voor verbetering. De verantwoordelijke voor de hervormingen, kroonprins Mohammed bin Salman, wil economische groei en wat daarvoor nodig is, wordt herbekeken. Maar meer ook niet.

Toestemming van de voogd

Dat wil zeggen dat het voogdijschap, de redenering dat vrouwen niet voor zichzelf kunnen denken en voor zowat alles toestemming moeten vragen aan hun man, vader of broer, nog niet volledig verdwijnt. Op een aantal belangrijke punten is dat wel zo: vrouwen mogen nu werken, studeren en medische keuzes maken zonder toestemming van hun 'voogd'.

Saoedi-Arabië blijft echter een heel religieus land en aangezien het voogdijschap nog niet volledig afgeschaft is, zullen veel artsen, professoren en administratieve krachten, toch nog toestemming vragen aan de voogd. In veel gevallen blijft de afschaffing dus een ietwat cosmetische ingreep om Saoedi-Arabië een imagofacelift te geven. Dat komt de economische relaties van het land ten goede, weet ook bin Salman.

Intussen rijden de eerste vrouwen ongetwijfeld de baan op, dat maakt het toch al een stuk eenvoudiger om op zoek te gaan naar die job.

Lees meer