Dit zijn dé energiezuinige autobouwers van de toekomst en ze zijn nog eens Belgisch ook

Zelf een auto bouwen? En dan nog eens een energiezuinig exemplaar? Klinkt als een onmogelijke opdracht, toch? Niet voor deze vijf studententeams! Zij nemen van 5 tot 8 juli deel aan de Shell Eco-marathon in Londen met een zelfgebouwde wagen. Het doel? Een zo groot mogelijke afstand afleggen met zo weinig mogelijk energie. 

De Shell Eco-marathon is een van de grootste wedstrijden ter wereld waarbij energie-efficiëntie centraal staat. Studenten worden uitgedaagd om zuinige wagens te ontwerpen, bouwen en testen en zo de grenzen af te tasten van wat technisch mogelijk is. Bovendien wil de organisatie op die manier het debat rond duurzaamheid aanmoedigen.

© Shell

Van prototypes tot 'stadswagens'

Het is al de derde opeenvolgende keer dat de Shell Eco-marathon plaatsvindt in het Londense Queen Elizabeth Olympic Park. Van 5 tot 8 juli nemen maar liefst 150 teams uit 24 Europese landen deel aan deze grootse wedstrijd.

De competitie is onderverdeeld in twee categorieën. In het onderdeel 'prototype' is het vooral belangrijk dat de wagen efficiënt is in plaats van comfortabel. Bij 'UrbanConcept' gaat men meer op zoek naar praktische ontwerpen, die ook bruikbaar kunnen zijn in het dagelijkse leven. Daarnaast wordt er een onderverdeling gemaakt op basis van het energietype van de wagen (elektrische batterij, waterstof, benzine, ethanol of GTL). Bedoeling is om zo ver mogelijk te rijden door zo weinig mogelijk energie te verbruiken.

© Shell

Vijf Belgische kanshebbers

De Belgische eer wordt verdedigd door vijf studententeams van universiteiten en hogescholen uit Kortrijk, Bergen, Brussel, Luik en Seraing. Zij nemen deel in vier categorieën, al naargelang de energiebron (elektrische batterij, benzine of bio-ethanol) en het type voertuig (Prototype of UrbanConcept).

1. ULg Eco Team, Université De Liège

Dit team van de Luikse universiteit is al maanden druk in de weer om hun wagen, die op een elektrische batterij rijdt, verder te optimaliseren. Met succes, want een paar weken geleden testten ze hun prototype uit op het circuit van Spa-Francorchamps. De studenten vinden de wedstrijd een unieke kans om samen op zoek te gaan naar oplossingen voor de mobiliteitsproblematiek. "De Shell Eco-marathon maakt het mogelijk om studenten van overal uit Europa te ontmoeten, om te discussiëren over onze visie en deze kennis te delen om zo samen een antwoord te vinden op deze problematiek", vertellen ze.

2. EcoMotion, Haute Ecole De La Province de Liège

Deze studenten van de Luikse hogeschool zijn niet aan hun proefstuk toe. Ook vorig jaar namen ze deel aan de wedstrijd. Ze behaalden toen hun beste resultaat ooit. "We willen ons persoonlijk record verbeteren en nog dichter in de buurt komen van de beste Europese teams", klinkt het hoopvol.

3. UMONSTER TEAM, Faculté polytechnique de l'UMons
Dit team van Universiteit Mons ziet de marathon als een perfecte leerschool. "De wedstrijd biedt ons niet alleen de mogelijkheid om onze technische skills om te zetten in de praktijk, maar ook een heleboel soft skills zoals het beheren van een planning, sponsors werven, communicatievaardigheden, ...", vertellen ze enthousiast.
4. Vives Eco Team, Katholieke Hogeschool Vives Zuid
Deze studenten gaan dit jaar nog een stapje verder. "We hebben ons bestaand voertuig omgebouwd naar een 100% elektrische wagen", vertellen ze vastberaden. "We zijn dus klaar voor een nieuwe uitdaging. We geloven heel hard in een toekomst met emissievrije wagens."
5. ULBeco, Université Libre De Bruxelles
Dit team van de Brusselse universiteit is klaar voor de wedstrijd. "We zijn onze tweede deelname aan deze competitie al een jaar aan het voorbereiden", vertellen de studenten. "We hopen dan ook dat ons voertuig, aangestuurd door een elektrische batterij, perfect zal functioneren."

De Belgische teams zijn dus helemaal klaar voor hun deelname aan deze indrukwekkende wedstrijd. Wil je mee supporteren of meer te weten komen over de Shell Eco-marathon? Via deze link vind je alle info terug.

Lees meer