Steeds meer moeders geven borstvoeding na de bevalling

Volgens de cijfers van Kind & Gezin krijgen steeds meer pasgeboren baby's borstvoeding. De cijfers tonen aan dat bijna 8 op de 10 baby's in Vlaanderen kort na de geboorte, binnen de 24 uur, met de borst wordt gevoed. 

In het afgelopen jaar kregen pasgeboren baby's meer borstvoeding dan in 2016. Kind & Gezin spreekt van 78,2 procent van de baby's in Vlaanderen die meteen na geboorte borstvoeding krijgen.

Vooral in Vlaams-Brabant is moedermelk voor prille baby's erg populair. Daar krijgt 82,3 procent van de baby's al meteen na de geboorte borstvoeding. In andere provincies zou het gaan om zo'n 77 procent en in West-Vlaanderen maar 70,6 procent.

Zes dagen later

Blijkbaar is borstvoeding vooral populair tijdens de eerste vijf dagen. Na zes dagen zakken de cijfers al en krijgt nog 68,7 procent van de baby’s in Vlaams-Brabant borstvoeding. In West-Vlaanderen zouden slechts 58,9 procent van de baby’s nog borstmelk krijgen.

Het is niet echt duidelijk waarom borstvoeding niet populair blijft in West-Vlaanderen. Maar één van de redenen zou zijn dat West-Vlaamse moeders vaker als zelfstandige werken en dus ook sneller terug moeten werken.

Moeders in kansarmoede

Kansarme baby's krijgen veel minder borstvoeding dan baby's die niet in kansarmoede leefden. Volgens de cijfers zouden slechts 38,7 procent van de kansarme baby's borstvoeding krijgen. Daartegenover heb je 63 procent die wel borstvoeding krijgt en niet in kansarmoede leeft.

Ook moeders met een buitenlandse afkomt, geven meer borstvoeding. Hier maakte het ook niet uit of de baby's in kansarmoede werden geboren of niet: 75,6 procent van de moeders die niet leefden in kansarmoede gaf borstvoeding. 72,7 procent van kinderen die wel leefden in kansarmoede, kregen borstvoeding.

Lees meer