Helft van vrouwen in de cultuur- en mediasector ervaarde afgelopen jaar grensoverschrijdend gedrag

Seksuele intimidatie blijft een gigantisch probleem op de werkvloer. Volgens een onderzoek blijkt dat in het afgelopen jaar meer dan vijftig procent van vrouwen in de cultuur- en mediasector slachtoffer zijn geweest van grensoverschrijdend gedrag. 1 op de 4 vrouwen in de cultuursector is zelfs slachtoffer geweest van seksueel of fysiek grensoverschrijdend gedrag. En blijkbaar dienen niet alle vrouwen formeel een klacht in. 

Na de zaak Bart De Pauw heeft minister van Media en Cultuur Sven Gatz (Open VLD) een onderzoek gevraagd naar seksueel of fysiek grensoverschrijdend gedrag binnen de sector. De onderzoeksgroep CuDOS heeft 2.161 personen ondervraagd en de resultaten zijn schokkend. Gatz vertelt op Radio 1 dat hij "niet had verwacht dat het resultaat zo slecht zou zijn."

Volgens Gatz dienen veel vrouwen geen formele klacht in. "Wij zoeken nu naar een andere manier om een gevolg te geven aan de feiten, een bemiddelingsgesprek bijvoorbeeld. Anders raken de feiten geparkeerd."

Helft is slachtoffer

Meer dan vijftig procent van de vrouwen die actief werken in de cultuur- en/of mediasector zegt dat ze in het voorbije jaar slachtoffer zijn geweest van grensoverschrijdend gedrag. Het gaat vooral om communicatief grensoverschrijdend gedrag, waarbij ongepaste seksuele of seksistische uitspraken worden gemaakt tijdens conversaties op de werkvloer.

Wat erg frappant is, is dat

Actieplan

Minister Gatz heeft een actieplan om de problematiek binnen deze sectoren aan te pakken. De eerste stap is om het meldpunt 1712 te versterken en toegankelijker te maken binnen de cultuur- en mediasector. Daarnaast wil hij een ombudsman, die als aanspreekpunt en bemiddelaar kan optreden, aanstellen voor de cultuur- en audiovisuele sector.

In 2019 komt er een sensibiliseringscampagne met een herkenbaar logo. Hierbij zullen ook BV’s het peter- en meterschap opnemen. Minister Gatz maakt voor het actieplan liefst 102.500 euro vrij.

Lees meer